Euro před prodeji existujících domů na minimech

22.09.2014 | , HighSky Brokers
INVESTICE



Euro k dolaru zpevňuje 0,1% d/d na 1,284. Minulý týden euro sláblo, přestože Fed nenaznačil přiblížení zvýšení hlavní úr. sazby a data ek. aktivity USA (např. CPI, stavby domů, index Fedu Philadelphie) převážně nenaplnily očekávání. Na druhou stranu zvyšování úr. sazeb Fedem je dle trhu pouze otázkou času a informace nenarušily poslední tendence solidního růstu ek. aktivity a cenové stability, navíc index Fedu New Yorku naopak růstem překonal a PPI naplnily očekávání. Index ZEW a CPI ke všemu potvrdily slabost ek. aktivity respektive cen eurozóny.



Dnes se trh zaměří na srpové prodeje existujicích domů USA (16.00 SEČ). Data by měla potvrdit pokračování růstu aktivity trhu a být tak spíše lepší pro dolar. Podobně by měly vypovědět i středeční prodeje nových domů. Úterní indexy nákupních manažerů zpracovatelského průmyslu respektive služeb eurozóny by měly dokumentovat slabost ekonomiky eurozóny a Německa. Právě také středeční předstihový indikátor německé ekonomiky Ifo by má ukázat, že ke slabosti ek. aktivity eurozóny se žel přidává i dosavadní tahoun Evropy Německo. Data by opět měly nadále být vesměs příznivé pro dolar, nepříznivé pro euro.



Trh během července narušil 2letou podpůrnou linii, která držela středně a dlouhodobý růstový trend a která byla zásadní pro stanovení střednědobého a dlouhodobého výhledu. To zřejmě znamená výraznější a dlouhodobější obrat, trh navíc po zmíněném zasedání ECB dokonce rozštíplo i hlavnímu podpůrnému pásmu 1,299 – 1,315. Trh ale setrvává v blízkosti oblasti, navíc například týdenní časové pásmo je již citelně přeprodáno (např. RSI). Proto zmíněné pásmo určitě ještě nelze konstatovat za proražené a zřejmě ještě bude plnit významnější podpůrnou úlohu. Uvedené technické signály i proti silným fundamentálním důvodům tak mohou znamenat spíše významnější korekci. Pro obnovení růstového momentu tedy trh potřebuje znovu získat 1,299 – 1,315, tím by se exponovala úroveň 1,325. Další rezistence z důvodů odmítnutí technické a fundamentální analýzy i současného sentimentu na trhu 1,341, 1,348 a 1,353, 1,36 - 1,369 trh jen stěží významně vyzve.



\"eurusd,



Obchodování je poznamenáno dalším razantním posílením ultraexpanze monetární politiky ECB v červnu a září a v nemenší míře opět signálem, že ECB je připravena v tomto směru podniknout další kroky. Důvodem je také to, že ECB vadí silné euro (které snižuje inflaci eurozóny). To dlouhodobě signalizuje další možnou slabost eura, narušení dlouhodobých růstových formací a tak i významnější dlouhodobý, trendový obrat vývoje minulých let v souladu s fundamentální analýzou. Další významné střednědobé a dlouhodobé cíle respektive podpory tvoří oblasti 1,266 - 1,279, 1,25 – 1,253, případně 1,213.



\"eurusd,



Josef Kvarda

Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE