Americké akcie po středečním růstu výrazně oslabují

09.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. října (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes dopoledne výrazně oslabovaly. Investoři totiž kvůli obavám ohledně vývoje světové ekonomiky vybírali zisky, které jim přinesl středeční prudký růst. Akcie energetických společností navíc zamířily dolů kvůli pokračujícímu poklesu cen ropy.

Dow Jonesův index vykazoval kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) pokles 1,3 procenta na 16.774 bodů. Širší index S&P 500 se dopoledne snížil rovněž o 1,3 procenta na 1943 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 1,2 procenta na 4414 bodů.

Ve středu indexy vykázaly nejprudší jednodenní nárůsty v letošním roce poté, co zápis z posledního zasedání americké centrální banky (Fed) naznačil, že její představitelé nehodlají spěchat se zvyšováním úrokových sazeb. Nízké úrokové sazby jsou příznivé pro akciový trh, protože podporují spotřebitelské výdaje a firemní investice.

Náladu investorů dnes nicméně zasáhly další nepříznivé ekonomické údaje z Německa. Obavy ohledně hospodářských vyhlídek v zahraničí v poslední době na akciových trzích ve Spojených státech zastiňují příznivý vývoj domácí ekonomiky.

Vzhůru dnes nicméně zamířily akcie amerického producenta hliníku Alcoa a výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo. Hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí totiž u obou podniků překonaly očekávání analytiků.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK