Fond J&T Money oslavil úspěšné dva roky na trhu

13.10.2014 | , J & T
Komerční sdělení


Jsou to už dva roky, co vstoupil podílový fond J&T Money CZK na trh. Za tu dobu se tu velmi dobře etabloval, investoři do něj vložili už miliardu korun. Není divu, v oblasti výnosu splnil fond očekávání. Podrobné informace o fondu přináší portfolio manažer Martin Kujal z J&T Banky.

Jak byste fond charakterizoval?

J&T Money CZK je otevřený podílový fond, jehož cílem je dosažení kapitálového růstu v dlouhodobém horizontu a zhodnocování aktiv nad úrovní výnosu bankovních vkladů. Využívá k tomu zejména investic do nástrojů s pevným výnosem – především dluhových cenných papírů, instrumentů peněžního trhu včetně směnek, termínovaných vkladů a dalších finančních instrumentů. 

Na které dluhopisy se tedy fond zaměřuje? 

Fond není ve výběru dluhopisů omezován kategorií emitenta, mírou modifikované durace dluhopisového portfolia ani požadavky na hodnocení kvality držených dluhopisů. Investice se neomezují na určité hospodářské odvětví, stát či region, jinou část trhu nebo na určitý druh aktiv. Fond nesleduje a nezamýšlí sledovat ani nekopíruje žádný určitý index nebo ukazatel. 

Těžiště portfolia je a nadále bude v investičních myšlenkách skupiny J&T. V poslední době jsme portfolio rozšířili například o zajištěný dluhopis provozovatele horských středisek Tatry Mountain Resorts, investovali jsme také do cenných papírů vydaných skupinou EP Industries.

Fond byl na trh uveden v září roku 2012. Jakých čísel jste dosáhli po prvním roce? 

Pro první rok byl stanoven předpoklad roční výnosnosti kolem 4,5 až 5 %. Už po šesti měsících jsme se mohli tvářit spokojeně, protože fond překonal dokonce horní pololetní hranici odhadu, když si připsal 2,35 %. Celkové zhodnocení v prvním roce dosáhlo 5,04 %. 

Druhý rok byl obdobně úspěšný?

Výnos ve druhém roce správy fondu dosáhl 5,2 %. Splnili jsme tak naše očekávání – přinést zajímavé zhodnocení při nízké průměrné týdenní kolísavosti kurzu 0,16 %.

S jakým výhledem vstupujete do dalšího období?

I nadále chceme udržet nízkou kolísavost kurzu a tedy co největší předvídatelnost výnosů. Vzhledem k nižším úrokovým sazbám na trhu lze pro další rok očekávat výnos mezi 4 a 4,5 %.

Pro který typ investorů je tento fond vhodný?

Fond je určen zejména investorům, kteří se chtějí podílet na investičních nápadech skupiny J&T a kteří požadují výnos přesahující zhodnocení bankovních vkladů. Vzhledem k nízké kolísavosti fondu je vhodný pro jednorázové investice jako doplněk portfolia konzervativních investorů s minimálním investičním horizontem jeden rok.

Jaký zájem již investoři o J&T Money projevili?

Investoři si fond velmi rychle oblíbili a prostředky spravované ve fondu znásobili z 80 milionů na zhruba 1 miliardu korun. 


V roce 2013 udělili odborníci fondu J&T Money titul Investice roku. Fond porazil konkurenci nejen ve své kategorii smíšených fond, ale stal se i absolutním vítězem. Porota soutěže posuzovala dosažený výnos na jednotku rizika (kolísavosti), v čemž J&T Money exceluje.

Autor článku

Reklamní sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení