Americké akcie zažily nejlepší týden za téměř dva roky

25.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. října (ČTK) - Americké akcie v pátek pokračovaly v růstu díky dobrým čtvrtletním výsledkům softwarového gigantu Microsoft a dalších významných podniků. Akciový index S&P 500 tak zažil nejlepší týden za téměř dva roky.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, se v pátek zvýšil o 0,76 procenta na 16.805,41 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,71 procenta na 1964,58 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,69 procenta na 4483,72 bodu.

Za celý týden se index S&P 500 zvýšil o 4,1 procenta. To představuje jeho nejvýraznější týdenní nárůst od loňského ledna. Od začátku října nicméně index stále vykazuje mírný pokles, napsala agentura AP.

Cena akcií společnosti Microsoft v pátek stoupla o 2,5 procenta poté, co čtvrtletní tržby podniku překonaly očekávání analytiků. Vzhůru zamířily rovněž akcie výrobce spotřebního zboží Procter & Gambler, které těžily ze zprávy o plánu na oddělení značky baterií Duracell.

Akcie internetového obchodu Amazon se však propadly o více než osm procent, protože jeho čtvrtletní výsledky i výhled pro klíčovou vánoční sezonu nesplnily očekávání.

Na devizovém trhu euro posílilo vůči dolaru o 0,2 procenta na 1,2666 USD. Pozornost se nyní soustředí na nedělní zprávu o výsledcích zátěžových testů evropských bank. Investoři čekají rovněž na zasedání americké centrální banky (Fed), které se uskuteční příští týden.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK