Akcie v USA po silném růstu ekonomiky nakonec výrazně zpevnily

30.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. října (ČTK) - Americký akciový trh dnes překonal počáteční váhání a jeho hlavní indexy zakončily obchodování výrazným růstem. Zpráva o nečekaně silném růstu tamní ekonomiky sice nejprve zvýšila obavy z dřívějšího začátku zvyšování úrokových sazeb, nakonec ale na Wall Street převládla zlepšená nálada. K ní podstatně přispěly příznivé výsledky vydavatelů platebních karet a zvýšená aktivita investičních fondů.

Dow Jonesův index uzavíral obchodování vzestupem o 1,30 procenta na 17.195,42 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,62 procenta na 1994,65 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite získal 0,37 procenta na 4566,14 bodu.

Americká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí tempem 3,5 procenta ročně, což bylo více, než se čekalo. Mezi investory to zesílilo dohady, že americká centrální banka (Fed) by mohla zahájit zvyšování úroků dříve, než se dosud předpokládalo. Ve středu Fed naznačil tuto možnost nečekaně optimistickým hodnocením ekonomické situace.

Později se nálada na trhu zlepšila, zčásti díky příznivým výsledkům společností Visa a MasterCard. Akcie Visa získaly přes deset procent a k dnešnímu růstu Dow Jonesova indexu přispěly podle výpočtu agentury Reuters plnými dvěma třetinami. Akcie MasterCard posílily o více než devět procent.

Vzestup trhu později podpořily akcie sektorů zdravotnictví a distribuce energie, které letos zaznamenávají nejsilnější nárůst. Akcie těchto sektorů podle analytiků nakupují fondy, které na konci měsíce uzavírají celoroční účty. \"Na konci roku fondy prodávají akcie slabých firem a pokračují v nakupování vítězů,\" řekl agentuře Reuters Art Hogan z newyorské firmy Wunderlich Securities.

Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňoval. K růstu jeho kurzu přispěly rovněž údaje o růstu americké ekonomiky za třetí čtvrtletí a také výsledky zasedání měnového výboru centrální banky (Fed). Obojí posílilo pravděpodobnost rychlejšího zvyšování úrokových sazeb.

Euro vůči dolaru ke konci dne ztratilo 0,2 procenta na 1,2606 USD. Americká měna proti japonskému jenu posílila o 0,35 procenta na 109,27 JPY, ke koši šesti hlavních měn dolar vystoupil až na 86,491 bodu, nejvýše za tři a půl týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK