Akcie v USA vesměs mírně rostly, hlavní indexy na nových maximech

07.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. listopadu (ČTK) - Americké akcie uzavřely týden bez větších změn, hlavní indexy Wall Street ale nakonec mírně posílily a dostaly se na nové závěrečné rekordy. Zpráva o říjnovém vývoji trhu práce v USA potvrdila solidní růst americké ekonomiky. Trh ale stahovaly dolů akcie zdravotních pojišťoven a farmaceutických firem.

Dow Jonesův index uzavřel obchodování vzestupem o 0,11 procenta na nový rekordní závěr 17.573,93 bodu. Širší index S&P 500 získal 0,03 procenta na rovněž nové závěrečné maximum 2031,92 bodu. Index technologického trhu Nasdaq naopak ztratil 0,13 procenta na 4632,53 bodu.

Za celý týden Dow Jones získal 1,1 procenta a S&P přidal 0,7 procenta. Obě indexy rostly třetí týden za sebou. Nasdaq Composite Index skončil s nepatrným přírůstkem.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v říjnu klesla na nové šestileté minimum 5,8 procenta ze zářijových 5,9 procenta. Ekonomika během října vytvořila 214.000 nových pracovních míst, což bylo o něco méně, než se čekalo.

\"Údaje nebyly ani příliš silné ani příliš slabé a pro trh to bylo příznivé,\" řekl agentuře Reuters King Lip ze sanfranciské investiční firmy Baker Avenue Asset Management. Příliš rychlý růst zaměstnanosti by mohl centrální banku USA přimět k úvahám o dřívějším zvyšování úroků, což by bylo pro trh nevýhodné.

Sílily akcie energetických společností, které těžily z růstu cen ropy. Výrazně naopak klesly akcie zdravotních pojišťoven, které srazila zpráva, že nejvyšší soud USA projedná žalobu republikánů týkající se klíčové součásti zákona o reformě zdravotnictví prezidenta Baracka Obamy. Klesaly i akcie farmaceutických firem kvůli zhoršeným vyhlídkám některých z nich a oslabily také akcie zábavního gigantu Walt Disney.

Dolar dnes po dočasném vzestupu oslabil vůči euru i japonskému jenu. Investoři po zprávě o říjnovém vývoji trhu práce ve Spojených státech vybírali zisky, které jim přinesl předchozí růst americké měny¨na několikaletá maxima v předzvěstí zvyšování úrokových sazeb v USA.

Evropská měna sestoupila během dne až na nové dvouleté minimum 1,2357 USD, skončila ale ziskem 0,6 procenta na 1,2445 USD. Od začátku týdne však euro ztratilo zhruba jedno procento. Dolar proti jenu oslabil o 0,7 procenta na 114, 44 JPY, za týden ale na této paritě posílil o 1,9 procenta. Dolarový index vůči koši šesti měn navzdory dnešnímu půlprocentnímu oslabení získal za celý týden 0,75 procenta a od května má k dobru asi 12 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK