S&P 500 po Zápisu Fedu slábne

20.11.2014 | , HighSky Brokers
INVESTICE



 



S&P 500 – denní komentář



 



S&P 500 po Zápisu Fedu slábne



 



Prosincový futures kontrakt hlavního akciového indexu S&P 500 v mimoburzovním obchodování slábne 0,3 % d/d na 2040. Stejně jako jiné burzovní indexy, trh stěží hledal signály v zápise ze zasedání Fedu monetární politiky 28.-29. říjen. Dokument jich příliš nepřinesl a tím ani nepřekvapil.  Vyčkávací taktika centrální banky tedy pokračuje. Fed dle většiny členů FOMC zamýšlí zvýšení hlavní úr. sazby od příštího roku, na jeho konci by dle Fedu sazba měla být ve výši 0-2%. Záměr Fedu vychází z dlouhodobé strategie redukce tržních rizik plynoucích z nízkých úr. sazeb. Zelenou mu k tomu dává aktuální posilování ekonomiky a trhu práce, které je hmatatelnější než podcílová inflace.  Lze předpokládat, že je jen otázkou času příštího roku, kdy Fed ke zvyšování úr. sazeb přistoupí a otázkou bude spíše, jak velké či malé, respektive rychlé či pomalé, zvýšení bude.

Včera hlavní akciové indexy končily v červeném poli, zejména Nasdaq s poklesem cen technologických akcií:  Microsoft -1,1% a Qualcomm -2,1%. Právě tato firma prezentovala výhled konzervativnější 5letý výhled než v minulosti. 



 



Index S&P 500 v první polovině října týdnu klesl, ve svém minimálním bodě až o 10 % ze svého zářijového maxima, čímž vykreslil nejsilnější korekci cen akcií od roku 2011. Obecně příznivý vývoj a výhled americké ekonomiky, podpořený i solidními firemní výsledky, ale pomohli trhu najít v oblasti hlavní podpůrné zóny 1801 – 1814 prozatím potvrzené dno a dotáhnout se úchvatně rychle a razantně zpět do dvouletého rostoucího kanálu k rekordním hladinám. Rezistence tvoří oblast 2075 – 2081, případně 2172. Korekce ještě nemusí být u konce, důležitá bude funkčnost podpůrné oblasti 1960 – 1988, linie 1925 a eventuelně hlavně 1801 – 1834. Možné narušení by znamenalo významnější korekci trhu a otevřel by se tak prostor až k 1730 či 1638.



\"S&P



I když nestabilita na Ukrajině udržuje trh v napětí, je znát, že trh si udržuje růstový trend ve víře, že situace nepropukne v globální světovou krizi. Burza ve střednědobém a dlouhodobém pohledu těží z příznivých fundamentálních zpráv a výhledu.



\"S&P



V dlouhodobém pohledu trh těží z příznivého makroekonomického prostředí, které vyplývá ze stabilnějšího a posilujícího růstu americké ekonomiky a nízké inflace. Existují také rizika optimismu reflektovaná i Fedem: dlouhodobě na nebezpečí příliš nízké inflace a v současnosti na nečekaně prodlouženou slabost trhu domů. V případě hodnocení trhu domů Fed zmiňuje jako důvod slabosti trhu domů, zejména řadu necyklických faktorů. Fed sice naznačuje pokračování redukce ultraexpanzivní monetární politiky a tím i podpory ekonomiky, to však trh zatím správně chápe jako omezení nebezpečí nízkého ocenění rizika, přizpůsobení lepší kondici hospodářství a vyplňování jeho produkčních mezer. Proto by obrat monetární politiky dlouhodobě neměl poškodit ek. aktivitu. Akciím rovněž dlouhodobě svědčí tlak na oslabení dluhopisů a s tím související portfoliový efekt změny struktury investic.



 



Josef Kvarda

Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE