Ropa opět zlevňuje, příčinou je růst dodávek z Iráku

02.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 2. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes vrátily k poklesu, který přesáhl jeden dolar na barel. Ropa zlevňuje po zprávě o uzavření dohody, která zvýší dodávky irácké ropy na trh. Ceny ale tlačí dolů i silnější kurz amerického dolaru.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 18:30 SEČ pokles o 1,5 procenta a pohybovala se kolem 71,45 dolaru za barel. V pondělí stoupla o více než tři procenta, což představovalo nejprudší denní nárůst od října 2012.

Cena Brentu se navzdory dnešnímu poklesu nachází téměř čtyři dolary nad pětiletým minimem 67,53 USD, na které se propadla v důsledku čtvrtečního rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nereagovat na letošní zlevňování ropy omezením těžby.

Irácká vláda a představitelé iráckého autonomního Kurdistánu podle dnešních agenturních zpráv vyřešili dlouhotrvající spor o ropu. Kurdská vláda by měla díky nové dohodě vyvážet 550.000 barelů ropy denně.

Za letošním poklesem cen ropy stojí hlavně vysoké dodávky suroviny na trh, které jsou důsledkem rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech, a také obavy ohledně vývoje poptávky v Evropě a v Asii. Analytik Joseph Posillic ze společnosti Jefferies podle agentury Reuters řekl, že irácká dohoda je \"připomínkou, že nadbytečná nabídka na ropném trhu snadno nezmizí\".

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 71,46 72,54 New York - Nymex WTI leden 67,80 69,00

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK