Dolar díky Fedu dál zpevňuje, švýcarský frank prudce klesá

18.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes díky vyhlídkám na zvýšení úrokových sazeb v USA dál zpevňuje. Hlavní pozornost devizového trhu se ale upírá ke švýcarskému franku, který prudce oslabil, když švýcarská centrální banka podnikla překvapivý krok s cílem zastavit růst kurzu domácí měny.

Švýcarská národní banka se rozhodla zavést od 22. ledna zápornou depozitní sazbu, tedy úrok z peněz, které si u ní ukládají komerční banky. Snaží se tak zbrzdit růst švýcarského franku, který vyvolaly otřesy na finančních trzích v Rusku a dalších zemích.

Frank se vůči dolaru propadl až na osmadvacetiměsíční minimum 0,9848 CHF a odpoledne se nacházel kolem 0,9790 CHF se ztrátou 0,6 procenta. K euru švýcarská měna oslabila o 0,3 procenta na 1,2042 CHF.

Americká centrální banka (Fed) ve středu signalizovala budoucí zvýšení úrokových sazeb, slíbila však, že bude při rozhodování o termínu tohoto kroku \"trpělivá\". Euro se vůči dolaru propadlo už ve středu o 1,3 procenta a dnes kolem 15:00 SEČ ztrácelo 0,6 procenta na 1,2275 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK