Wall Street prozatím drží dnešní zisky

19.12.2014 | , Fio banka
INVESTICE


S&P +0,33%, DJIA +0,1%, Nasdaq...

...+0,34%

K nejlepšímu týdnu za poslední dva měsíce mají nakročeno americké akciové indexy. Sebedůvěru jim dodal FED ve svém středečním prohlášení, že bude trpělivý s ohlášeným zvyšováním sazeb. V podobném duchu dnes hovořil i další představitel FEDu C.L. Evans z Chicagské pobočky. Pozitivní efekty tak při absenci dalších významných zpráv přetrvávají i dnes. Při pohledu na sektory indexu S&P vidíme, že díky rostoucí ropě (+4,6%) se daří energetickým společnostem v čele s těžaři. Roste i sektor zdravotní péče. Naopak v červených číslech vidíme sektor telekomunikací.

Pod tlakem se dnes obchodují významní výrobci hraček. Analytici z BMO snížili odhady zisky na akcii i tržeb pro dva nejvýznamnější hráče na trhu, potažmo odhadují negativní překvapení v tržbách až 2%. Na vině bude neočekávaně slabá vánoční sezóna v tomto segmentu trhu. Hůře se daří Hasbro, Inc. (HAS -5,84%), kterému BMO prorokuje pokles zisku na akcii z 1,23 USD na 0,9 USD ve 4Q 2014. Druhým postiženým je Mattel, Inc. (MAT -5,35%), který v poklesech příliš nezaostává. Jako další negativum pro budoucí prodeje počítáme i oznámení Wal-Mart Stores (WMT -0,54%), který na hračky již dále nebude poskytovat službu automatické výměny zboží bez udání důvodu.

Značné růsty i dnes pozorujeme u těžařských společností zabývající se ropou. Takový Transocean LTD. (RIG + 6,79%) se během týdne zlepšil o 20%. Statoil (STO +0,72%) má týdenní zisky 12% a mohli bychom pokračovat. Otázkou zůstává, zda předešlá minima byla přestřelená a cena u nepředlužených společností se bude stabilizovat. Nebo se jedná o korekci v klesajícím trendu a ve světle dlouhodobě nízkých cen ropy jsme ještě nedosáhli dna.


Martin Varecha
Fio banka, a.s.

Autor článku

Varecha Martin  

Články ze sekce: INVESTICE