Zadlužují se ženy více než muži?

08.12.2014 | , Kreditech
SEO články


Rozdíl mezi mužem a ženou nalezneme nejen v knihách typu „Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše“, či ve stereotypech týkajících se rozdělení domácí práce.

Odlišné skutečnosti je možné vidět i v peněžních záležitostech – výši příjmu, ale také sklonu k půjčování si peněz a zadlužovaní. Jelikož se říká, že ženy více nakupují, nemají natolik střídmý vztah k penězům, dalo by se očekávat, že právě ony se budou zadlužovat více. 

Ze statistiky půjček ale vyplývá, že jsou na tom hůře muži, ovšem s neustále se zvyšujícími nároky naší společnosti je ženy velmi rychle dohánějí. Čím dál tím více se stává, že žena na mateřské dovolené si najde nějaký ten vedlejší příjem peněz a logicky i úvěrové společnosti si začínají všímat možnosti nového prostoru k poskytování půjček. Při půjčování peněz by se vždy mělo pamatovat na rozumné úvěrování. 

Ve většině domácností stále platí, že rodinné finance na sebe bere hlava rodiny. Tou se ovšem často s neustále se zvyšující mírou rozvodů stává (mnohdy nedobrovolně) žena. V této rozvodové statistice se Česká republika nachází na třetím místě. 

Míra zadlužování u různých typů půjček 

Vezmeme-li v potaz krátkodobé půjčky, například tuto, jedná se o poměr 66,2% mužů a 33,8% žen, kde tento počet je brán průměrem všech dostupných poskytovatelů krátkodobých půjček a někteří poskytovatelé mají tento poměr mírně opačný. Může být diskutabilní, zdali se to odvíjí od formy reklamy, případně dle názvu společnosti. Také je ve hře fakt, že si půjčku bere celá rodina, a muž je tím, kdo jí sjedná, proto vystupuje ve statistice i přesto, že pak není jediný spotřebitelem. 

obrazek_1

U standardních půjček se tento poměr příliš neliší. Je to 60,2% u mužů a u žen se jedná o 39,8%. 

Podíváme-li se ale pod pokličku tomu, jak jsme na tom s (ne)splácením, možná nás výsledek trochu překvapí. U krátkodobých půjček je to poměr 43,62% mužů ku 47,92% žen. U dlouhodobých půjček se jedná o 40,49% u mužů a 37,35% u žen. Z toho tedy jasně vyplývá, že pokud se žena rozhodne pro nějaký dlouhodobější plán, má to častěji lépe rozmyšleno, nežli její protějšek. 

Z hlediska potřebnosti půjček si zodpovědněji vedou ženy, kdy například půjčku na rozjetí své firmy, využije jen 15% z nich okolo 37 let. Muži jsou daleko častěji ochotni riskovat a z toho důvodu vedou ve statistikách jako nejčastější účastníci osobního bankrotu.

Autor článku