Kdy se zastaví pokles ceny ropy?

13.01.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Cena ropy WTI propadla za poslední rok o přibližně 50 procent na 47 USD za barel a momentálně se nachází na nejnižší úrovni od dubna 2009. Nicméně pokles stále nezaznamenal intenzitu dosaženou po finanční krizi v roce 2008. Tehdy ropa oslabila v průběhu pěti měsíců z historického maxima 147 USD na 36 USD za barel.

Celý svět se momentálně zabývá otázkou: můžeme dosažení takto nízké ceny očekávat i teď? A jak dlouho zůstane ropa levná?

Přebytek ropy na světovém trhu je značný. Katar, člen kartelu OPEC, odhaduje, že denní světová produkce je až o 2 miliony barelů vyšší oproti současné globální spotřebě (přibližně 93 milionů barelů denně (mbd)). OPEC však jasně uvedl, že zatím nesníží těžební kvótu ze současných 30 milionů barelů denně, protože očekává stabilizaci trhu a opětovné zvýšení cen.

Významným faktorem je udržování produkce na stávajících hodnotách i v jiných ropných velmocích. Rusko nyní potřebuje kvůli neutěšené ekonomické situaci každý petrodolar, proto plánuje v roce 2015 dodávat na trhy 10,6 mbd, což je postsovětský rekord. Třetím významným hráčem jsou Spojené státy, které za poslední rok zvýšily díky těžbě v břidlicích svoji produkci o 1 milión na 9,2 mbd.

Poslední údaje ukazují, že právě USA, kde je těžební trh méně kontrolován státem, by měly polevit jako první. Těžba v břidlicích není levná. Poradenská společnosti IHS odhaduje, že náklady se v 80 % projektů pohybují v rozmezí 50 až 69 USD za barel. Scotiabank odhaduje, že břidlicoví těžaři potřebuji v průměru cenu minimálně 69 USD za barel, aby dokázali generovat zisk. Regionální správa minerálních zdrojů v Severní Dakotě uvedla na počátku ledna, že cena ropy musí zůstat na úrovni minimálně 55 dolarů za barel (momentálně je cena tamní ropy 40 USD/barel), aby byla zachována současná produkce. Produkční náklady se v tomto americkém státě pohybují podle jejího odhadu v rozmezí 29 až 73 dolarů za barel.

Graf: Produkční náklady podle jednotlivých zdrojů ropy v USD za barel, zdroj: Rystad Energy

20150112_colosseum_2__2_

Počet vydaných povolení na ropné vrty v USA se v listopadu 2014 snížil o 40 procent na 4520 ze 7227 v říjnu 2014. Společnost Baker Hughes, která provozuje těžební zařízení, uvedla, že od poloviny října do 9. ledna se počet vrtných zařízení v USA snížil z 1609 na 1421, což je nejméně od února minulého roku (jedno vrtné zařízení vytvoří více ropných vrtů). Tempo snižování aktivity je momentálně největší od roku 1991.

Graf: Počet vrtných zařízení v USA, zdroj: Baker Hughes.

20150112_colosseum_2__1_

Pokles globálního přebytku nenastane ze dne na den, ale bude postupný. Náklady na těžbu jsou vysoké zejména v počáteční fázi projektu, t. z. vyhledávání a rozvoj vrtu. Jakmile je vrt hotov, tak je jeho provoz krátkodobě udržitelný i při nízkých cenách ropy. Pro některé hlubokomořské projekty je dokonce lepší nadále ropu těžit i se ztrátou, protože náklady na uzavření ropného pole a pak jeho případné znovuotevření se mohou pohybovat až ve stovkách milionů dolarů. V Severním moři by dokonce uzavření vrtů bylo konečné, a už by se nedaly opět otevřít. Poradenská společnost Wood Mackenzie odhaduje, že při ceně ropy kolem 40 USD za barel by provoz byl ztrátový na 1,6 procentech světové produkce (1,5 mbd). Firma odhaduje, že nejdříve budou zavřeny nízkoprodukční vrty v USA, které denně dodávají jenom několik desítek barelů denně a mají provozní náklady v rozsahu 20 až 50 USD za barel. Celkem tyto vrty dodávají v současnosti přibližně 1 mbd. Kanadské bitumenové projekty by se měly masivně zavírat až při ceně 30 USD za barel, protože výraznou nákladovou položkou jsou paradoxně energie, které jsou nyní levné.

Co se týče vyhledávání a rozvoje nových polí, zde se očekává výrazná redukce nákladů. Poradenská firma Cowen and Company předpokládá, že při průměrné ceně 70 USD za barel poklesnou v tomto roce výdaje na nové vrty o 17 procent, tj. na 571 miliard USD. Při ceně 60 USD za barel by pak výdaje propadly o třetinu. ConocoPhillips, jedna z největších těžebních společností na světě, už ohlásila záměr zredukovat výdaje na průzkum o 20 procent.

Jak se tedy bude cena ropy vyvíjet dál? Podle našeho názoru je krátkodobě (v lednu a únoru 2015) možný další pokles ceny k úrovni 35 až 40 USD za barel. Nicméně současná nízká cena výrazně omezí investice do nových vrtů, což by z dlouhodobého hlediska mělo způsobit opětovný růst ceny ropy k 80 USD za barel. Zdražování by mohlo nastat už v polovině tohoto roku. Svět se své závislosti na ropě nezbaví a nejbližších deset let by globální poptávka po této surovině měla nadále stoupat. Investoři mají nyní příležitost začít akumulovat akcie velkých a stabilních ropných společností jako jsou Exxon Mobil, ConocoPhillips nebo Halliburton. V důsledku výrazného výprodeje v posledních měsících jsou akcie ohodnoceny velmi konzervativně. Investoři mohou nakoupit i bonusové certifikáty, které teď nabízí zajímavý poměr výnosu k riziku.

Graf: Cena ropy WTI v USD za barel, zdroj: eMax.

20150112_colosseum_3

Autor příspěvku je vedoucí oddělení Asset management společnosti Colosseum

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE