Minsk probudil býky

12.02.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Na německém trhu dnes panuje pozitivní nálada. Index DAX během dopoledne posílil na hodnoty přesahující 10.900 bodů a celý den tak atakuje svá dosavadní maxima. Růst byl způsoben zprávami z běloruského Minsku, kde státníci Putin, Porošenko, Merkelová a Hollande jednali se zástupci proruských separatistů o budoucím vývoji na východní Ukrajině. Výsledkem je sjednané příměří, které by mělo platit od 15. 2. 2015. Kolem situace je stále mnoho otazníků, nicméně i tento dočasný výstup dokázal v investorech probudit nezanedbatelný nákupní apetit. Růsty jsou v 15:50 SEČ patrné napříč všemi indexy, na špici dnes vidíme ukrajinský index UX (+6 %) a v těsném závěsu za ním je index aténské burzy ASE (+5 %).

Obchodování na US trhu se prozatím nese na vlně sjednaného ukrajinského příměří a index S&P 500 je aktuálně v 16:30 SEČ na hodnotě 2.079 bodů a posiluje o 0,6 %.

Nadále rostou i akcie námi již několik týdnů preferovaného titulu Rio Tinto - zisk společnosti za 4Q 2014 totiž překonal tržní odhady a společnost navíc ohlásila program zpětného odkupu akcií v objemu 2 mld. USD.

Investoři do ropy WTI i BRENT dnes taktéž preferují nákupní příkazy před těmi prodejními – oba hlavní typy této komodity v 16:15 SEČ přidávají 3 %.

Pakliže sjednané ukrajinské příměří vydrží, nemělo by v blízkých dnech rozběhnuté býky nic zastavit.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE