Co je komoditní spread?

24.02.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Obchodování s komoditními spready je nástrojem profesionálních obchodníků a velkých fondů. Komoditní spready jsou velmi zajímavým nástrojem, jenž je charakteristický nedostatkem informací, ale na druhé straně velkým potenciálem zisku. Mohli bychom říci, že se jedná o staré zapomenuté umění. Články této sekce budou postupně odkrývat základní charakteristiky a mechanismy obchodování s tímto královským nástrojem obchodníků.

Komoditní spready nabízejí možnost velkého zhodnocení a zároveň snížení rizika. Pro snadnější pochopení si nejprve označení přeložme. Komodita je surovina (třeba ropa, káva či bavlna) a spread znamená v překladu rozdíl či rozptyl. Komoditní spread tedy značí rozdíl v cenách surovin v čase. A my na tento rozdíl můžeme spekulovat.

Komodity se obchodují na termínovaných burzách s různými měsíci dodání. U komodit totiž pozorujeme sezonní vývoj cen, tedy jejich růst či pokles v závislosti na ročním období. Zároveň můžeme vysledovat vztahy mezi cenami – například vývoj ceny komodity s dodáním na jaře a ceny stejné komodity s dodáním na podzim. A právě na těchto vlastnostech stojí obchodování s kalendářními komoditními spready. Vytváří zisk díky změně rozdílu cen mezi jednotlivými futures kontrakty – jinak řečeno spekulujeme na rozdíl cen mezi nimi.

V praxi na základě dat z minulých let vysledujeme určité sezonní pohyby a předpokládáme podobný vývoj v následujícím období. Můžeme předpokládat u komodity s dodáním v září v případě růstu její ceny rychlejší pohyb vzhůru než u téže komodity, ale s dodáním až v prosinci, a naopak pomalejší pohyb dolů v případě poklesu u zářijového kontraktu v porovnání s kontraktem prosincovým.

Proto koupíme komoditu s dodáním v září a současně prodáme komoditu s dodáním v prosinci. Tomu se říká otevření kalendářního spreadu. Pokud se sezonní pohyb tak jako vždy uskuteční, uzavřeme spread opačnými operacemi, tj. prodáme zářijový kontrakt, koupíme prosincový a inkasujeme zisk. Ten vyplývá z nárůstu rozdílu mezi cenami obchodovaných komodit.

Pro ilustraci toho, co jsme si vysvětlili v předchozích řádcích, uveďme konkrétní příklad. Dejme tomu, že jsme se v květnu minulého roku rozhodli pro obchod s futures kontrakty hovězího. Předpokládali jsme, že kontrakt s termínem dodání v prosinci poroste rychleji než ten s termínem dodání v červnu. Proto jsme prosincový nakoupili a červnový prodali. Obchod můžeme označit kouzelnou formulkou LC2014Z-LC2014M, kterou si vysvětlíme později. Vývoj opisoval náš předpoklad, a tak jsme o měsíc později inkasovali zisk.

O dalších typech a možnostech obchodů se spready nebo o jejich výhodách a nevýhodách se dozvíte v následujících chystaných článcích.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát