Ceny ropy oživily, podpořila je Libye a Netanjahu

03.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 3. března (ČTK) - Světové ceny ropy se zotavily z pondělního poklesu, severomořská ropa Brent se tak dnes vrátila nad 61 dolarů za barel. Trh podpořily další boje v Libyi a pomohlo mu i vystoupení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v americkém Kongresu.

Brent v 17:50 SEČ přidával dva a čtvrt dolaru na 61,80 USD za barel. V pondělí přitom jeho cena spadla o pět procent pod tlakem dohadů, že jednání o íránském jaderném programu a sankcích vůči Teheránu se blíží svému završení. Americká lehká ropa WTI dnes přidávala 40 centů k hranici 50 dolarů.

Dnes bojovaly vládní síly se vzbouřenými milicemi opět o ropné terminály As-Sidr a Rás Lanúf na pobřeží Středozemního moře, a obě strany podnikaly vzájemné nálety na své pozice. O oba velké terminály již nějakou dobu bojují oddíly věrné islamistické vládě v Tripolisu se silami loajálními mezinárodně uznávané vládě.

Cenu ropy ale podpořilo i vystoupení Netanjahua, který se snažil přesvědčit americké zákonodárce, aby zablokovali chystanou mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu. Íránský islamistický režim je podle izraelského premiéra hrozbou pro celý svět a dohoda, k níž se schyluje, podle něj bude znamenat jen to, že Teherán získá jaderné zbraně.

Americké ropě brání v silnějším růstu tlak vysokých zásob na tamním trhu. Trh čeká na večerní údaje o týdenním vývoji zásob a jejich středeční verzi vládního Úřadu pro energetické informace.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 61,80 59,54 New York - Nymex WTI duben 49,99 49,59

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK