Americké akcie v úterý sestoupily z rekordních maxim

04.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. března (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily po pondělním výstupu na nová rekordní maxima. K poklesu přispěla zpráva o zpomalení růstu prodeje automobilů ve Spojených státech. Investoři nyní čekají na nové údaje o americké ekonomice, zejména na páteční zprávu o únorovém vývoji trhu práce.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, klesl o 0,47 procenta na 18.203,37 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,45 procenta na 2107,78 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,56 procenta na 4979,90 bodu.

Úterní údaje ukázaly, že prodej automobilů v USA v únoru stoupl zhruba o pět procent na 1,26 milionu vozů. Růst tak kvůli nepříznivému počasí výrazně zpomalil z lednových 14 procent a zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle agentury AP odhadovali na osm až devět procent.

Akcie technologických společností oslabovaly, protože investoři vybírali zisky, které jim přinesl jejich předchozí růst. Index Nasdaq se v pondělí poprvé od roku 2000 dostal nad hranici 5000 bodů. K dnešnímu poklesu indexu přispěl zejména softwarový gigant Microsoft, jehož akcie oslabily o 1,4 procenta.

Na devizovém trhu se dolar v úterý vyšplhal až na jedenáctileté maximum vůči koši měn, nakonec však o své zisky přišel. Kurz eura vůči dolaru zůstal téměř beze změny na 1,1181 USD. Pozornost investorů se soustředí mimo jiné na Evropskou centrální banku (ECB), která by měla ve čtvrtek představit podrobnosti svého programu nákupu vládních dluhopisů.

\"Trhy hledají nový impulz,\" uvedl analytik Dean Popplewell ze společnosti Oanda. \"Mohl by přijít ve čtvrtek od Evropské centrální banky či v pátek od zprávy o zaměstnanosti v USA,\" dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK