Ceny ropy bez větších změn, zisky smazal silný dolar

05.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 5. března (ČTK) - Světové ceny ropy během dnešního obchodování kolísaly v mírném rozpětí. Počáteční přírůstky, k nimž trh podnítily boje v Libyi a Iráku, později podkopal silný kurz dolaru a vyhlídky na dohodu mocností s Íránem, která by Teheránu umožnila zvýšit vývoz ropy.

Severomořská ropa Brent v 17:55 SEČ posílila o čtvrt dolaru na 60,80 USD za barel, během dne ale vystoupila až o jeden dolar. Americká lehká ropa WTI naopak mírně oslabila na 51,40 USD.

Libyjská státní ropná společnost vyhlásila pod tlakem zostřených bojů mezi milicemi a vládními silami nucené přerušení provozu na 11 ropných polích. V bojích u iráckého města Tikrít zapálili ozbrojenci organizace Islámský stát místní ropné věže, aby znemožnili letecké útoky armády.

Ropu naopak oslabuje další růst kurzu dolaru, který vůči euru vystoupil na nové maximum za 11,5 roku. Silnější dolar odrazuje od nákupů investory v jiných měnách.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 60,80 60,55 New York - Nymex WTI duben 51,40 51,53

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK