Komoditní vývoj v únoru

09.03.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Komodity si v únoru prošly prostopášným vývojem. Patrně nejvíce se tento jev odrážel na ceně ropy, která se stala nástrojem hry mezi produkcí a poptávkou.

Ropa WTI se pohybovala v bočním trendu mezi hodnotami 48 až 55 USD za barel. Mezinárodní energická agentura IEA ve své zprávě uvedla, že do poloviny tohoto roku se zásoby ropy v zemích OECD vyšplhají poblíž rekordních 2,83 miliardy barelů. Současně IEA změnila svou globální prognózu ohledně poptávky po ropě. Očekává, že poptávka poroste pomaleji v letech 2014 - 2017, a to i přes padesáti procentní pokles cen ropy. Nejnovější střednědobý výhled ukazuje, že v letech 2014 - 2017 světová denní poptávka po ropě poroste o 3,3 milionu barelů, přičemž zpráva z minulého roku ukazovala nárůst o 4 miliony barelů. Na druhou stranu cena ropy nachází podporu v komentářích saúdského ministra ropného průmyslu Alí al-Naimi. Ten uvedl, že poptávka po ropě roste a trhy jsou už nyní v klidu. Další delegát OPECu řekl, že OPEC očekává silný narůst poptávky po ropě ve druhé polovině roku 2015, jakmile se globální ekonomika uzdraví. Economist Intelligence Unit uvedla, že americká ekonomika vypadá mimořádně silná a eurozóna vykazuje první známky oživení, přičemž nižší ceny ropy by mohly vést k vyšší poptávce.

Zlato si prošlo slušným výprodejem od začátku února, jelikož údaje Světové rady pro zlato (WGC) ukázaly oslabení loňské poptávky po zlatě na dvou důležitých trzích, kterými jsou Čína a Indie. Celosvětová poptávka po žlutém kovu v roce 2014 dosáhla 3 924 tun ve srovnání s rokem 2013, kdy byla v úrovni 4 088 tun. Ke konci měsíce se ovšem situace změnila a zlato po vyjádření Janet Yellen dokázalo zpevnit. Předsedkyně FEDu znovu zdůraznila, že centrální banka bude trpělivě vyčkávat na začátek normalizace měnové politiky. Čili centrální banka začne se zvyšováním úrokových sazeb, jakmile bude výbor přesvědčen, že inflace je na dobré cestě k dosažení cíle FEDu. Růst ceny zlata podpořil také slabší dolar a známky rostoucí poptávky ze strany Číny.

Býčí trend na pšenici dominoval zhruba do poloviny února díky Egyptu, který koupil v tendru 300 000 tun pšenice. I Saúdská Arábie využila nízké ceny a pořídila 690 000 tun. Karta se koncem měsíce otočila a pšenice na chicagské CBOT výrazně zlevnila. Na vině je slabá poptávka po pšenici z USA. V souhrnu od června loňského roku jsou tržby amerických pěstitelů pšenice nižší o 24 % ve srovnání se stejným obdobím o rok dříve. Např. Maroko nedávno zakoupilo 363 500 tun pšenice raději z EU než z USA s poukazem na to, že americká nabídka byla nepřesvědčivá.

Celý únor byl pro kakao velmi pozitivní. Cena kakaa se odrazila z jednoročního minima. Pobřeží Slonoviny, které je nejvýznamnějším producentem kakaových bobů na světě, bylo dlouho sužováno špatným počasím, jež neprospívalo tamní úrodě. Tyto zprávy přicházely ve stejnou dobu, kdy se začala projevovat poptávka po kakau. Prodeje čokolády v USA za leden stouply o 3,4 %.

Cena pomerančového koncentrátu se propadla na patnáctiměsíční minimum. Oslabení způsobila klesající poptávka po pomerančovém džusu z řad běžných spotřebitelů. Podle Floridského úřadu pro citrusy poptávka v USA od října do ledna poklesla o 8,4 % oproti stejnému období roku 2013.

V polovině února se vepřové propadlo na pětileté minimum. Cena se tak dostala nejníže od 22. prosince 2009. Za tímto propadem stály značné zásoby vepřového masa v USA. Ovšem tato situace netrvala dlouho díky výpadku v zásobování vepřovým masem v rámci USA. Navíc v posledním únorovém týdnu kleslo, ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce, množství zvířat, které prošlo jatky, o 0,4 %, a též byly částečně omezeny převozy dobytka kvůli mrazům na jihovýchodě USA.

Tabulka: Změna ceny v únoru a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 27.02.

ropa WTI

3,2

49,76 USD za barel

zlato

-5,2

1213,1 USD za oz

měď

9

2,68 USD za libru

kukuřice

6,3

3,93 USD za bušl

pšenice

2

5,13 USD za bušl

káva Robusta

-0,9

1907 USD za tunu

vepřové maso

-6,6

67,47 US centu za libru

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20150306-colosseum-2_1

Zdroj: Colosseum

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE