Americké akcie v obavách ze zvýšení úroků výrazně klesají

06.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. března (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování výrazně klesají a jejich hlavní indexy míří k další týdenní ztrátě. Investoři se obávají, že silné oživování domácího trhu práce přiměje centrální banku (Fed) k dřívějšímu zvyšování úrokových sazeb.

Dow Jonesův index se kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) pohyboval kolem 17.940 bodů a ztrácel 1,1 procenta. Širší index S&P 500 oslabil o jedno procento na 2080 bodů a úhrnný index trhu Nasdaq byl na 4943 bodech se ztrátou 0,8 procenta.

Americký trh práce vytvořil v únoru 295.000 pracovních míst a míra nezaměstnanosti klesla na téměř sedmileté minimum 5,5 procenta. Dnešní údaje vyvolaly dohady, že Fed by už na nadcházejícím zasedání mohl naznačit připravenost ke zvýšení úroků a zahájit jejich zvyšování by mohl už v červnu.

Zpráva o zařazení nejhodnotnější americké společnosti Apple do Dow Jonesova indexu trh jako celek příliš neovlivnila. Akcie Applu posílily o zhruba 1,5 procenta, podobným tempem ale ztratily akcie společnosti AT&T, která Applu v indexu za dva týdny uvolní místo.

hp šeb

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK