Druhy obchodů s komoditními spready

10.03.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


V předcházejícím článku jsme si představili netradiční způsob obchodování – spekulování na komoditní spready a jeho základní charakteristiky. V následujících řádcích si obchody podrobněji rozdělíme.

Ve všech případech je nutné zdůraznit, že oproti investicím například do akcií se jedná o běh na delší trať. Nesázíme na skokové pohyby v rámci jednoho dne, naopak se spoléháme na dlouhodobý trend, který nám přinese výsledek obvykle v řádu měsíců.

Princip obchodu funguje vždy tak, jak jsme si ukázali v předchozím textu. Na začátku něco nakoupíme a zároveň něco jiného prodáme, na konci pak obráceně. Ovšem záleží, co a kde. Nemusíme se totiž omezovat jen na jednu komoditu na jediné burze a kalkulovat pouze s rozdílem cen v závislosti na čase.

1. Malé riziko, nejsnazší předvídatelnost.

Takový obchod, například nákup komodity s určitým měsícem dodání a prodej téže komodity pouze s odlišným měsícem, je nejjednodušší. Tedy nákup komodity s určitým měsícem dodání a prodej téže komodity pouze s odlišným měsícem. Například nákup hovězího s termínem dodání v prosinci a zároveň jeho prodej s termínem dodání v červnu. Tento druh obchodu je nejsnáze předvídatelný, a tedy nejméně rizikový.

2. Větší riziko, náročnější analýza, větší potenciál zisku

Další možností obchodování se spready je zahrnutí dvou různých komodit. Tento typ už vyžaduje větší vynalézavost. Pokud totiž chceme profitovat, musíme přijít na dvě komodity, u nichž lze vysledovat vzájemnou závislost. Příkladem může být nákup prosincové pšenice a prodej prosincové kukuřice. Úsilí před vstupem do obchodu nám kompenzuje větší potenciál zisku, zároveň ovšem musíme počítat s větším rizikem.

3. Velké riziko, mezi burzovní cenová arbitráž, dlouhodobá zkušenost

Posledním způsobem je obchod meziburzovní. To v praxi znamená, že nákup komodity uskutečníme na jedné burze a její prodej na jiné. V tomto případě tedy kalkulujeme jen s rozdílem cen téže komodity na různých burzách. Tato možnost je nejméně předvídatelná, a tedy nejriskantnější.

Uvedené možnosti lze dále ještě kombinovat, v zásadě lze však říci, že čím více faktorů zahrneme, tím větší je riziko.

Jak vysledovat trendy? Jak získat zkušenost?

Ačkoliv se může zdát, že jde o triviální problém, pro obchodníky je vždy obtížné a časově náročné provést analýzu dat. Pochopit vzájemné vztahy a dlouhodobé trendy je jedna věc, být ochoten riskovat na jejich základě své peníze je věc druhá. Při obchodování je nejdůležitější dlouhodobá zkušenost a nastavení racionálního chování obchodníka.

Zkušenost je možné získat dlouhodobým studiem. Pro lepší pochopení obchodování doporučujeme knihu The Encyclopaedia of Commodity and Financial Spreads od Steva Moora, Jerryho Toepkeho a Nicka Colleyho.

Nejefektivnějším způsobem získání potřebné zkušenosti je však učit se od profesionálů. Ne každý má čas na studium historických dat a statistik, různých metod obchodování či současného vývoje trhu. Na internetu můžete najít velké množství informací a služeb, a může být náročné se mezi touto záplavou dat vyznat. Je proto vhodné učit se od lidí, kteří těmito informacemi a znalostmi disponují. Velmi dobrou zkušenost mám například s profesionálním servisem www.spreadknowhow.com.

V textu, jejž jste právě přečetli, jsme si u jednotlivých typů obchodů nastínili výhody a nevýhody obchodování se spready. Detailně si na ně posvítíme v nadcházejícím článku.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 1 krát