Souhrn 7.1. na trzích USA

10.01.2005 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie padaly, investorům chybí přesvědčení   Nedostatek důvěry způsobil mírný výprodej v poslední hodině pátečního obchodování. Hlavní indexy uzavřely následovně: Dow Jones Industrial –19,  S&P 500 –2 a Nasdaq Composite...

a ... –1 bod. Investoři dostali poměrně příznivou zprávy o zaměstnanosti a začali nakupovat. Poté, co dosáhli svých cenových cílů své chování otočili.

Na burzu v těchto dnech působí několik protichůdných faktorů. Tím prvním je všeobecně známý lednový efekt, který by mělo podpořit reinvestování zisků z prosincového rally. Na druhé straně  pak stojí rostoucí ceny ropy, které omezují zbytek spotřeby, rostoucí úrokové sazby a negativní dopad posilujícího dolaru na exporty.

První lednový týden převážily faktory negativní, indexy ztrácely. O to víc bude očekáván nadcházející týden, který je oficiálním začátkem výsledkové sezóny. 

Jako vždy začíná s výsledky gigant Alcoa, který oznámí v pondělí. Netrpělivě budou očekávány také prohlášení Intelu (úterý), Apple Computer, MDC Holdings (středa) a Sun Microsystems (čtvrtek). Investoři budou netrpělivě sledovat vývoj indexu S&P 500, který se blíží shora svému 50-ti dennímu klouzavému průměru 1 182 bodů. Pokud bude tato hranice proražena, dá se očekávat další výprodej.

Zdá se, že sektorem, který by mohl udržet trhy na nohou jsou technologie. Ty společně s biotechnologiemi vládly i pátečnímu obchodování. Nejvíce se dařilo Apple Computer, jehož akcie posílily o více než 7% poté, co analytikové First Albany zvýšili odhad na výsledky této společnosti za první fiskální čtvrtletí ze 47 na 50 centů na akcii. First Albany se rovněž domnívá, že Apple oznámí počet prodaných přehrávačů iPod mezi 4,5 a 5 miliony kusů. To by znamenalo dvojnásobek oproti předchozímu čtvrtletí. Z technologických akcií se dařilo i Broadcomu, Marvel Technology a Amazon.com.

Zastavme se nyní u zprávy o stavu nezaměstnanosti. Ta sice nebyla tak silná, jak se očekávalo, nicméně zahnala obavy o rostoucí inflaci a poslala akcie hned při otevření výše. Nových pracovních míst bylo v USA v prosinci vytvořeno 157 000 a nezaměstnanost zůstala na 5,4%.  Ekonomové očekávali, že se podaří vytvořit až 175 000 nových pracovních pozic. Stejný údaj za listopad byl revidován ze 112 000 na 137 000, stejně tak za říjen z 303 000 na 312 000. V celém roce 2004 americká ekonomika vytvořila celkem 2,2 milionu nových pracovních míst, nejvíce od roku 1999.

Velmi nepříjemného překvapení v pátek dočkala společnost TASER International. Od americké komise pro cenné papíry, SEC, totiž dostala požadavek na zaslání stanovisek k bezpečnosti jejích produktů a stavu současných objednávek. Akcie se po zveřejnění zprávy propadly o 17,7%. Taser byl jedním z nejoblíbenějších titulů v roce 2004, když posílil o 375%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE