Hedgeové fondy v minulém týdnu navýšily dlouhé pozice a zavíraly krátké pozice na ropu

13.04.2015 | , Fio banka
INVESTICE


Americký Úřad pro obchodování komoditních futures (CFTC) v pátek oznamuje vývoj dlouhých a krátkých pozic na ropu. Hedgeové fondy navýšily čistou dlouhou pozici o 30 % v týdnu končícím 7. dubna, což je největší nárůst od října 2010. Dlouhé pozice vzrostly na devítiměsíční maxima, zatímco krátké pozice se snížily o 21 %.

Podle Goldman Sachs zásoby surové ropy v USA v dubnu dosáhnou maxim, a poté se zásoby budou snižovat, což může krátkodobě podpořit ceny ropy. Je to dáno tím, že americkým rafinériím končí období oprav a údržby, což sníží přebytek ropy v USA.
Rovněž by mělo dojít v USA k poklesu produkce ropy, když se výrazně snížil počet aktivních vrtů a kapitálové výdaje. Nicméně je otázka, jak dlouho bude zotavení cen ropy trvat, protože americké firmy s růstem cen ropy mohou opět těžbu ropy navyšovat.

V týdnu do 7. dubna se květnové kontrakty na ropu WTI dotkly i 54 dolarů. Aktuálně se WTI obchoduje za 52,26 dolaru (+1,18 %). Výrazně posiluje dolar vůči euru (EUR/USD -0,72 %) na 1,0528, což snižuje ropě její růst.

V dubnu podle EIA by americké rafinérie měly zpracovat 16 mil. barelů ropy, přičemž v červenci by využití kapacity měly navýšit na 16,5 mil. barelů.

Americké zásoby ropy v týdnu končícím 3. dubnu se navýšily na 482,4 mil. barelů. Někteří analytici poukazují na to, že na trhu je stále přebytek ropy a je otázka, zda současný růst cen ropy je udržitelný. Na ropu pozitivně působí napětí v Jemenu, kde vojensky intervenuje Saudská Arábie a rovněž riziko, že by nemuselo dojít k dohodě ohledně Íránského jaderného programu. Někteří geopolitičtí analytici poukazují na to, že jaderný program Íránu může napětí na Blízkém východě zintenzivnit.


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE