Ruskému rublu se letos daří

17.04.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Ruský rubl se po špatném loňském roku, kdy utržil rozsáhlé ztráty, staví opět na nohy. Loni oslabil vůči americkému dolaru (USD/RUB) o více než 120 procent.

Zatímco na začátku roku 2014 potřebovali Rusové ke koupi jednoho dolaru 33 rublů, na konci loňského roku se vyšplhala cena jednoho dolaru až na hodnotu 65 rublů. Podobný vývoj loni postihl ruskou měnu i v páru s eurem, vůči němuž oslabil o 80 procent.

Vývoj rublu vůči dolaru

Nicméně situace se letos mění a rubl dostává novou sílu. Vůči americkému dolaru v tomto roce již vzrostl o 20 procent, čímž se stal nejvíce posilující měnou tohoto roku. Ruské měně se takového heroického výkonu podařilo dosáhnout, i navzdory tomu, že samotný dolar letos posílil již o 7 procent vůči koši měn kvůli očekávanému zvýšení úrokových sazeb v USA. Hodnota měnového kurzu USD/RUB je aktuálně jenom kousek nad úrovní 50.

Ruské měně pomohla letos k růstu hlavně stabilizace ceny ropy, hlavního exportního artiklu, u hodnoty 50 dolarů za barel (WTI). V prospěch rublu mluví i stabilizovaná situace na Ukrajině a v neposlední řadě pozitivní předpovědi ohledně vývoje domácího hospodářství. S růžovou prognózou přišla i ratingová agentura S&P, které zvýšila odhad růstu HDP pro příští rok z nuly na 1,9 procenta. Ruský premiér Putin ve čtvrtek 16. dubna uvedl, že očekává návrat země k ekonomickému růstu do dvou let.

Navíc některé zprávy ukazují na to, že do Ruska se pomalu vrací zahraniční kapitál a aktuální posilování měny je způsobeno vyšší zahraniční poptávkou a ne domácími impulzy. Moskva totiž loni nutila domácí firmy rozpouštět zahraniční rezervy a nakupovat rubly, aby vytvořila poptávku po domácí měně a zastavila její nekonečný propad.

Vývoj rublu vůči euru

Vůči slabším měnám než je americký dolar, se daří rublu ještě lépe. Vůči euru letos posílil o více než 25 procent, protože euro samotné letos oslabilo vůči koši měn o 11 procent. Důvodem je uvolněná monetární politika Evropské centrální banky (ECB). Ta kromě záporných úrokových sazeb letos přistoupila i k zahájení programu kvantitativního uvolňování (QE) a měsíčně nakupuje aktiva v hodnotě 60 miliard eur.

Daří se i ruským akciím

V letošním roce se daří i ruským akciím. Index RTX kótovaný v amerických dolarech po loňském propadu o více než 45 procent, letos posiluje o 35 procent. 10 procent si letos rovněž zatím připisuje akciový index MICEX kótovaný v rublech.

O nejbližším vývoji rublu rozhodne centrální banka

Nicméně výhled pro rubl i tamní ekonomiku je stále zahalen rouškem nejistoty, a to vzhledem k nedořešené situaci na Ukrajině a hrozbě dalšího poklesu cen ropy. Navíc eurozóna zvažuje zpřísnění sankcí.

Pro další vývoj rublu bude klíčové zasedání ruské centrální banky na konci měsíce. Banka byla loni nucena zvýšit základní úrokovou sazbu kvůli oslabující domácí měně z 5,5 na 17 procent. Nyní je základní úroková sazba na úrovni 14 procent a trhy spekulují, že by ji banka mohla snížit. Vysoké sazby s cílem ochránit rubl nejsou podle posledního vývoje měny nutné a nižší sazby by alespoň podpořily ekonomický růst.

Graf: vývoj USD/RUB

BOSSA
Autorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE