Americké akcie zahájily týden výrazným růstem

20.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. dubna (ČTK) - Americké akcie zahájily týden výrazným růstem. Trh nadále podporují čtvrtletní výsledky velkých amerických firem, k růstu ale přispívá i nedělní krok čínské centrální banky na podporu tamní ekonomiky.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst o 1,3 procenta na 18.056 bodů. Širší index S&P 500 získával jedno procento na 2102 bodů, souhrnný index technologického trhu Nasdaq přidával 1,2 procenta na 4989 bodů.

Akcie investiční banky Morgan Stanley stouply o více než procento v reakci na meziroční nárůst zisku o 60 procent. Výrobce hraček Hasbro, který oznámil nečekaný nárůst tržeb za první čtvrtletí, přidával více než deset procent.

Wall Street podpořil i nedělní krok čínské centrální banky, která snížila požadavek na povinné minimální rezervy komerčních bank. Opatřením chce podpořit poskytování úvěrů a bojovat proti zpomalujícímu hospodářskému růstu Číny.

V pátek americké akciové trhy prudce klesly a jejich hlavní indexy se propadly nejvýrazněji za poslední tři týdny. Investory zklamaly výsledky některých velkých firem a rovněž snaha Číny zbrzdit rychlý růst na tamních akciových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK