Souhrn 24.1. na trzích USA

25.01.2005 | , Proventus Finance
INVESTICE


 Akcie se znovu propadaly    Dow Jones Industrial se včera vyšphal krátce po poledni na zisk 47 bodů, poté se však jen propadal a den uzavřel s 24 bodovou ztrátou. Nasdaq Composite dosáhl svého vrcholu jen chvíli...

Akcie znovu y 

 

propadal a ... po otevření, poté se kladných výkonů vzdal a skončil ještě o bod hůře než DJIA. S&P 500 se držel nad hladinou přibližně stejně dlouho jako Dow a uzavíral se ztrátou 4 bodů.

Jaké jsou důvody tohoto podivného chování akcií? Hlavní indexy, zdá se, v listopadu a v prosinci posilovaly až moc. Ceny ropy na newyorské komoditní burze vzrostly až ke 49 dolarům za barel. Internetové akcie vykázaly nevídanou slabost, když tituly jako Google, eBay, Yahoo! či Ask JeevesSo ztratily během dne až 4%. Mnoho problémů, které mohou způsobit špatnou náladu investorů přinesl i blizard řádící na východním pobřeží USA. A konečně, úrokové sazby se v obavách před zasedáním Fedu poměrně výrazně zvýšily. Za největší důvod současného propadu se však dá považovat vzrůstající geopolitické napětí před víkendovými volbami v Iráku. Pokud proběhnou v pořádku, dá se předpokládat, že akcie 31. ledna předvedou to, co letos ještě nepředvedly – velké rally.

Co je však pro pohyb akcií fundamentálně nejdůležitější jsou hospodářské výsledky firem. Z těch včera oznámených, oslovily investory nejvíce výsledky American Express a Travelzoo, i když každý jinak. Jeden z nejznámějších světových vydavatelů kreditních karet, American Express (AXP) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí zisku 71 centů a za celý rok 2,74 dolarů na jednu akcii. Tržby dosáhly v posledních třech měsících roku hodnoty 7,7 miliardy dolarů. Vzhledem k tomu, že analytici předpokládali zisk i tržby mírně nižší, akcie American Express posílily o 1,3%.

Společnost Travelzoo připravila svým akcionářům zcela opačné překvapaneí. Zisk 12 centů na akcii nedosáhl o 1 cent analytických odhadů, stejně jako tržby 10,5 milionu, které byly o 400 000 nižší než očekávání. Akcie, která v uplynulém roce posílila o 700%, včera ztratila čtvrtinu své hodnoty.

Společnost Kimberly Clark (KMB), která je jedním z nejvlivnějších výrobců papírových produktů, oznámila za čtvrté čtvrtletí zisk 445,3 milionů dolarů, respektive 91 centů na akcii. Ve stejném období před rokem dokázala vydělat o 14 milionů více. Analytikové však předpokládali propad zisku výraznější. Tržby této společnosti se vyšplahaly na 3,9 miliard dolarů, když oproti čtvrtému čtvrtletí roku 2003 vzrostly o 7,7%. Výhled na zisk za celý fiskální rok 2005 byl stanoven na 3,7 – 3,85 dolarů na akcii, což je v podstatě ve shodě s předpoklady.

 

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE