Dluhopisové trhy: pozorujeme začátek růstu výnosů?

12.06.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Stojaté dluhopisové vody se v posledních dnech nevídaně rozvlnily. Do teď v podstatě jednosměrný pohyb výnosů na nižší úrovně skončil náhle a velkým skokem.

Výnosy německých desetiletých dluhopisů najednou atakují hranici 1 %, což je z nejnižších úrovní 0,05 % v druhé polovině dubna masivní a málokdy vídaný pohyb (od začátku června se výnosy téměř zdvojnásobily). Stejná situace se odehrála i v případě české desetiletky – výrazný a velmi rychlý nárůst z 0,4 % až na 1,2 % (z toho o 30b.b. za poslední týden).

Co stojí za takovým vývojem? Jde o kombinaci několika faktorů. V prvé řadě opětovně rostoucí nervozita okolo vývoje Řecké tragédie, dále potvrzení konce deflace v EMU (nicméně pouze formálně, inflační hurá se vzhledem k vzdálenosti aktuální inflace od cíle ECB prozatím nekoná) a mírného nárůstu inflačních očekávání a ekonomického růstu. K tomu se přidala slova guvernéra ECB Draghiho, který otevřeně řekl, že období zvýšené volatility je něco, na co si musí investoři nyní zvyknout. Specifickým prvkem je i díky absolutní úrovni výnosů snížená likvidita tohoto segmentu trhu, kdy ochota kupovat na těchto úrovních byla víceméně pouze na straně ECB. V případě německých Bundů byl pohyb navíc umocněn nadstandardní aktivitou ze strany algoritmických obchodů futures kontraktů a české dluhopisy jsou pak, stejně jako zbytek evropského dluhopisového trhu, plně ve vleku tohoto vývoje.

Dochází tak k realizaci scénáře, že v případě českých dluhopisů přijde impuls pro jejich růst z úrovní, které jsou zcela neadekvátní podstupovanému úrokovému riziku, z vnějšku. Jako možné spouštěče normalizace výnosů jsme viděli probíhající odkup vládních dluhopisů v EMU (skrze postupné zvýšení inflačních očekávání), silný růst poptávky domácností v Eurozóně a sílící pravděpodobnost zvýšení sazeb v USA. To vše doplněné o prozření dluhopisových investorů, že kupovat desetileté dluhopisy s výnosem 0,05 % resp. 0,40 % není zcela racionální.

V dalších dnech lze očekávat uklidnění situace, kdy nové úrovně výnosů si určitě najdou své kupce. Celkově budou ale nyní trhy pod tlakem zvýšené nervozity s vyšší volatilitou. Z dlouhodobého pohledu znamená ustupující hrozba deflace sníženou pravděpodobnost, že se znovu podíváme na extrémně nízké hodnoty a spíše tak jde o začátek růstu dluhopisových výnosů.

Zdroj: Jan Schiller, portfolio manažer Conseq

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE