ORCO PROPERTY – nová emise na burze

03.02.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Víte co spojuje Paříž, Budapešť, Varšavu, Lucemburg, Bratislavu, Prahu a Ostravu? Developerská společnost ORCO. Akcie této firmy se začaly 1. února obchodovat i na pražské burze.

Již bylo popsáno mnoho papíru a bylo vysloveno mnoho slov chvály na úspěch domácího akciového trhu v roce 2004. Index pražské burzy posílil o více než 50 %, konečně jsem se dočkali úpisu nové akcie (Zentiva) a k tomu velmi slušná likvidita trhu. Proč tedy nezačít rok 2005 opět nějakou novinkou. Tou je vstup nové akcie do hlavního obchodního systému burzy. Na trh vstupuje duální kotací (primárně jsou kotovány na vedlejším trhu burzy Euronext v Paříži.) akcie developerské společnosti ORCO PROPERTY GROUP.

"Ceníme si každé nové kvalitní emise, kterou na našem trhu můžeme přivítat,“ komentoval příchod akcií ORCO předseda burzovní komory a generální ředitel pražské burzy Petr Koblic. O přijetí akcií ORCO (ISIN LU0122624777) a vyměnitelných dluhopisů ORCO 5,5/11 (ISIN FR0010108704) na hlavní trh rozhodl burzovní výbor pro kotaci na svém jednání 18. ledna, prospekt emitent schválila Komise pro cenné papíry minulý týden.

V segmentu SPAD je pro akcie ORCO stanoven lot 500 ks a maximální rozpětí kotace (spread) 10 Kč. Z deseti tvůrců trhu, působících v segmentu SPAD pražské burzy, kotují od prvního dne obchodování akcie ORCO společnosti ATLANTIK Finanční trhy, Česká spořitelna, Fio, ING Bank, Patria Finance a WOOD & Company Financial Services.

Akcie i dluhopisy budou na pražské burze obchodovány rovněž v automatických a blokových obchodech. Akciová emise bude navíc formou mimořádné aktualizace bází indexů od 7. února zařazena do báze indexů PX-50 a PX-D.

Investují do lukrativních nemovitostí
"Orco je developerem, správcem nemovitostí a zároveň klíčovým hráčem v oblasti realit a hotelnictví ve střední Evropě," píše se hrdě na internetových stránkách společnosti. ORCO se zaměřuje na atraktivní lokality. V mnoha důležitých evropských městech vlastní široké portfolio prestižních nemovitostí různého charakteru. Filosofie firmy je založena na strategických investicích a na zaměstnancích, jichž má po celé Evropě na 400. Na českém trhu vlastní známou IPB Real s 15% podílem na českém trhu s nemovitostmi. ORCO byla založena v roce 1993 se sídlem v Lucembursku, 90 % jejich příjmů je z aktivit provozovaných v České republice.

Investice roste
Dva dny je Orco na naší burze. Na začátku prvního obchodního dne otevíraly akcie ORCO kurzem 1225 Kč, který vycházel z předešlého uzavíracího kurzu akcií v Paříži. Uzavřely pak kurzem 1286 Kč. I druhý den byl růstový. Zájem investorů je znát. Dnes se k drobným domácím investorům přidali i investoři institucionální a akcie vzrostla nad 1300 Kč. Doporučení odborníků našim investorům byla "koupit". Toto doporučení zajistilo poptávku a tedy i růst kurzu. Také slova Petra Koblice povzbuzují domácí investory: „Jde o emitenta, který je na českém trhu dlouhodobě významně etablován." Podle všeho tedy ORCO na pražské burze nebude rozhodně jen tak do počtu.

"Společnost Orco Property Group skýtá mezi akciemi obchodovanými na české burze ojedinělý růstový potenciál, který je ovšem vyvážen vyšším rizikem," uvádí k akcii ORCO Petr Bartek ze společnosti Cyrrus a dodává "Vysoký růstový potenciál společnosti s poměrně stabilním základem v IPB Real nás v kombinaci s přiblížením cílové ceně 43,2 EUR na akcii vedou k doporučení spekulativně koupit."

Šance pro chudé bohaté
Jeden lot obsahuje 500 akcií, což v korunách představuje jeden nákup pod milion korun a to je atraktivní zejména pro tzv. chudé bohaté. V systému SPAD nejde totiž koupit jediná akcie, ale celý balík čítající v tomto případě akcií 500. To nic nemění na faktu, že tyto akcie jistě budou dobrou investiční příležitostí i pro drobné investory, byť vykoupenou vyšší mírou rizika.

Pokud vidíte v akciích ORCO dobrou investiční příležitost, neváhejte. Kontaktujte svého obchodníka s cennými papíry, nebo se obraťte na naše Investiční Poradenské Centrum.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE