Informace k potenciálnímu dohodě o íránském jaderném programu

19.06.2015 | , Fio banka
INVESTICE


Diplomati vyjednávající dohodu ohledně íránského jaderného programu si dali závazný termín 30. června. Nicméně už nyní se mluví o tom, že by se termín mohl posunout. Pokud bude sepsána dohoda, která by měla mít už jisté detaily ohledně toho, jakým způsobem zrušit nebo omezit ekonomické sankce vůči Íránu. Rovněž by měly být sjednány detaily, jak by Mezinárodní agentura pro jadernou energii (IAEA) mohla kontrolovat jaderný program v Íránu a zda bude mít přístup na vojenské základny. Poslední bod bude velmi problematický, protože se jedná pro Írán o citlivou otázku.

Americký kongres by měl mít 30 dní, aby dohodu zhodnotil. Pokud dohoda bude kongresu odeslána v období mezi 10. červencem a 7. zářím, tak by se doba prodloužila na 60 dní.

Inspektoři IAEA jsou připraveni uzavřít 12leté vyšetřování a poskytnout výsledky Organizaci spojených národů (OSN). Představitelé OSN se poté rozhodnout, zda poskytnuté informace jsou dostačující nebo si vyžádají další vyšetřování.

V případě dohody a implementace budou inspektoři IAEA dohodu průběžně kontrolovat. Konkrétně budou například hlídat kapacitu jaderného programu, zásoby uranu a jiné ukazatele.

Jakmile budou parametry finální dohody sjednány, tak OSN by vydal rezoluci ohledně omezení nebo zrušení sankcí vůči Íránu. Západní země požadují, aby v rezoluci byl mechanismus, který umožní sankce opět zavést v případě porušení dohody ze strany Íránu.

Nejdůležitější sankcí je zákaz importu ropy do Evropy. Kromě zrušení přímého zákazu importu se jedná i o umožnění pojištění tankerů přepravující ropu z Íránu. Pojištění tankerů je kriticky důležitá věc pro exportéry a firmy přepravující ropu.

Ačkoliv americký kongres bude mít možnost dohodu zhodnotit, tak prezident Barack Obama se nemusí kongresem řídit.

Většina analytiků očekává, že sankce by se po sjednání dohody zrušily až po několika měsících. Mike Wittner ze Societe Generale řekl, že dopad zrušení sankcí na ceny ropy lze očekávat spíše až v roce 2016. Americký vyjednavač Peter Jenkins oznámil, že by zrušení sankcí mohlo přijít až po 6 měsících. Německý vyjednavač Peter Wittig minulý měsíc řekl, že by se sankce rušily postupně a hlavní dopad očekává až koncem letošního roku.

Zdroj: Bloomberg


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE