Juncker: Řecko má poslední šanci na dohodu

30.06.2015 | , Fio banka
INVESTICE


Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes učinil poslední nabídku, která Řecku teoreticky umožňuje dostát svým závazkům vůči mezinárodním věřitelům. Pokud řecký ministr Tsipras během dnešního dne přijme stejnou nabídku, kterou v neděli označil za „vydírání“, šéf evropské komise je připraven ještě dnes na poslední chvíli svolat krizové jednání, které by mohlo odvrátit hrozbu nesplacení úvěru MMF. Klíčová část úvěru ve výši 1,6 mld. EUR je splatná dnes o půlnoci. Pokud se Atény dnes s věřiteli nedohodnou a splátku nezaplatí, Řecko se ocitne de facto na hraně defaultu (v poslední době se častěji skloňuje eufemický výraz „nedoplatek“).

Poslední nabídku mezinárodních věřitelů smetl Tsipras ze stolu v neděli. Zároveň svolal na neděli 5.7. referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů, které je dle výroků předních evropských představitelů zároveň referendem o setrvání země v eurozóně. Sám Tsipras se vyjádřil, že on osobně bude hlasovat pro „ne“. Zároveň zmínil, že v případě přijetí návrhů v referendu je ve hře demise současné vlády.

Dění z posledních dní nezůstalo bez odezvy ratingových agentur. Agentura S&P včera v pozdních večerních hodinách snížila hodnocení řeckých dlouhodobých závazků ještě hlouběji do spekulativního pásma (z CCC na CCC-).

Zdroj: Reuters


Tomáš Spousta
Fio banka, a.s.

Autor článku

Spousta Tomáš  

Články ze sekce: INVESTICE