Garantovaný produkt pro drobné dolarové investory

15.02.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Minulý týden začala Živnostenská banka nabízet investorům zajímavý produkt. Jde o termínovaný vklad, jehož výnos není omezen a je vázán na vývoj amerického akciového indexu S&P 500. Podívejme se blíže na jeho výhody a nevýhody.

Nabídka cizoměnových depozitních produktů, se kterými se v současné době můžeme setkat na našem trhu, je velice úzká a defacto se omezuje na spořící účty či termínované vklady. Jedná se o konzervativní typ investičních produktů, které nezhodnocují vložené prostředky ani na úrovni průměrné roční inflace. A zde Živnostenská banka cítí mezeru a svoji příležitost. Nabízí kombinovaný produkt, zajištěný podle zákona 21/1992 Sb. (tedy stejně jako jakýkoliv vklad na běžném či termínovaném účtu do výše 90 % hodnoty vkladu) s neomezeným výnosem garantovaným na úrovni 1 % (při splatnosti). To je v našich zeměpisných šířkách neobvyklé.

Strukturovaný vklad US TOP 500 je podle našich zjištění jediným produktem na trhu, který kombinací moderních finančních nástrojů umožňuje využít výhod investic do akciových indexů a termínovaného vkladu. Klient přitom nemusí mít obavy z případného poklesu cen akcií, neboť banka garantuje vrácení celého vkladu plus základní výnos při splatnosti. Na domácím trhu se objevují zajištěné podílové fondy, ty však mají jednu nevýhodu oproti tomuto modernímu produktu. Obvykle se u nich platí vstupní (nebo správcovské či výstupní) poplatky. Stupeň rizika strukturovaného vkladu je díky výše zmíněnému pojištění velmi nízký (na úrovni termínovaného vkladu), přesto umožňuje dosažení atraktivního výnosu.

Některá fakta o vkladu US TOP 500:

  • vklad probíhá v dolarech
  • minimální výše investice je 500 amerických dolarů
  • horní hranice investice není nijak omezena
  • doba splatnosti vkladu je 4 roky
  • upisovací období 2 měsíce (do konce března 2005).
  • úrok pro upisovací období činí 0,9 % p.a.
  • garance úroku při splatnosti: 1,0 % 
  • maximální výše výnosu: není omezena

Klient kromě garantovaného úroku získává při splatnosti navíc celý výnos z průměrného zhodnocení amerického akciového indexu Standard & Poor´s 500. Index Standard & Poor´s 500 odráží vývoj akcií nejlepších amerických korporací jako jsou Coca-Cola, Ford, Hewlett-Packard, General Electric, IBM, Microsoft, Exxon Mobil, Boeing a další. A proč vazba na index S & P 500? „Makroekonomické prognózy ukazují, že americká ekonomika má ve střednědobém horizontu poměrně velký potenciál růstu a nový zajištěný vklad dává našim klientům unikátní možnost se na tomto růstu podílet,“ řekla nám Helena Suchánková, ředitelka odboru vývoje produktů a řízení segmentů Živnostenské banky.

US TOP 500 se zařazuje do rodiny obdobných investičních nástrojů, které mají klienti (stávající i budoucí) Živnostenské banky využívat. Loni banka uvedla na trh dva obdobné instrumenty: EUROTOP 50 a EUROTOP 30 klienti do nich za upisovací období vložili více než 400 miliónů korun. I do budoucna vidí banka ve strukturovaných vkladových produktech perspektivu. "Poslední rozhodnutí ČNB snížit základní úrokovou sazbu o 25 bodů vytváří další prostor pro vznik podobných produktů i v letošním roce a jejich uvedení na trhu zvažujeme," prozradil Karel Krasl, produktový manažer Živnostenské banky.

Karla Krasla jsme se dále ptali na některé detaily této produktové novinky:

Proč Živnostenská banka přichází s tímto vkladovým produktem právě nyní.
Očekávaný vývoj americké ekonomiky, která vyslala koncem loňského roku investorům celou řadu pozitivních signálů dává ve střednědobém horizontu předpoklad pro nadprůměrné zhodnocení investic. K tomu dále přistupuje fakt, že stávající kurz USD k CZK je na svém několikaletém minimu. Klient investující v korunách do vkladu US TOP 500 tak může kromě mimořádného výnosu spojeného s kladným vývojem amerického akciového indexu S&P 500 získat na posilování kurzu USD k CZK.

Doba splatnosti vkladu je 4 roky. Jak se klient v průběhu tohoto období dozví průběžnou informaci o výnosu?
Živnostenská banka pravidelně ve stanovených termínech měření podkladového aktiva, od kterého se  výše mimořádného výnosu vkladu USD TOP 500 odvíjí, informuje na svých oficiálních webovských stránkách o průběžné výši celkového výnosu. Klient dále každý rok dostává výpis z účtu, na kterém je uvedeno zhodnocení vkladu o minimální garantovaný výnos.

Za jakých podmínek může klient před uplynutím vkladové doby své peníze vybrat?
Vklad US TOP 500 je termínovaný vklad, kdy se klient při uzavření smlouvy zavazuje, že bance přenechá prostředky na 4 roky. V případě, že se v průběhu této doby rozhodne pro předčasný výběr nabídne mu ŽB poskytnutí zvýhodněného osobního úvěru zajištěného tímto vkladem.

Výnos vkladu je garantován, jeho horní hranice ale není nijak omezena. Dá se odhadnout výše zhodnocení alespoň za první rok?
Prognózy hospodářského vývoje ve Spojených Státech jsou pro letošní rok poměrně příznivé. Přesto stanovit konkrétní predikci vývoje zhodnocení pro vklad US TOP 500 je s ohledem k volatilitě kapitálových trhů poměrně obtížné. Naše očekávání výnosu za první rok jsou na úrovni vkladu EUROTOP 50, který je obdobou. Zde dosahuje průběžné zhodnocení vkladu klientů po 8 měsících hodnoty 4,75 %.

Vklad je v amerických dolarech. Není právě toto riziko? Očekáváte spíše posilování nebo oslabování koruny k dolaru?
V případě, že se pro investici rozhodne klient, který je držitelem USD, odpadá případné kurzové riziko. Pro klienty, kteří investují v české koruně, se pak otevírá možnost dosažení dodatečného výnosu z posilování kurzu USD/CZK ve střednědobém horizontu. Ten je v současné době na svém 14letém minimu.

Vysvětlete nám prosím ještě jednou jak je to s garancí výnosu.
Investováním do vkladu US TOP 500 má klient možnost získat v průběhu dvouměsíčního upisovacího období zvýhodněný úrok ve výši 0,9 % p.a. Při splatnosti samotného 4letého vkladu pak banka garantuje výplatu minimálního výnosu ve výši 1,0 % za celou dobu platnosti vkladu.

Můžete našim čtenářům popsat teoretický příklad, kdy se rozhodnu investovat na 4 roky 10 000 dolarů a nastala by ta nejpesimističtější varianta, tedy dolar by se za 4 roky prodával za 20 Kč a index S&P by klesal ročně o 3% a naopak byl dolar opět za např. 28 Kč a index by rostl o 5% ročně?
Varianta 1
V případě vkladu US TOP 500 se klient podílí pouze na kladném vývoji akciového indexu S&P 500. Případný pokles hodnoty indexu tedy v žádném případě nijak nepocítí. Případný pokles kurzu USD/CZK by měl vliv na hodnotu investice investora, který by po 4 letech prováděl na konverzi do korun. Případná ztráta by při dnešní hodnotě kurzu dosáhla cca 32 000,- korun. Jak již jsem se ale zmiňoval, je vklad primárně určen investorům s dolarovými depozity.

Varianta 2
V případě lineárního růstu hodnoty indexu S&P 500 o 5 % ročně a posílení kurzu USD/CZK z 23 Kč na 28 Kč získá klient celkový výnos na úrovni 31,7 %.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE