Polskou burzu vytáhla naděje na dohodu s Řeckem z červených čísel

01.07.2015 | , Fio banka
INVESTICE


Index WIG 20 posiluje o 0,57 % na 2331 b...

...

Ačkoliv polská burza na vývoj ohledně Řecka na rozdíl od západních trhů příliš nereaguje, po zprávách o dopisu řeckého premiéra ohledně možného přistoupení na podmínky věřitelů, se zatím varšavská burza přehoupla do zelených čísel i přes skepsi z řad evropských politiků.

Nejvýrazněji posilují akcie společností Synthos (SNS; +5 %) a uhelné společnosti Lubelski Wegiel Bogdanka (LWB), která včera před uzavřením trhů oznámila, že refinancovala dluh ve výši 400 mil. PLN, který měla splatit včera. Věřitelé Bogdanky, Bank Pekao a a státní BGK Bank zakoupily nové dluhopisy se splatnostní k 30. 6. 2016. Daří se také společnostem LPP (LPP; +2,97 %) a Asseco Polska (ACP; +2,49 %).

Oslabují akcie společností PKN Orlen (PKN; -1,26 %), Tauron (TPE; -1,37 %) s Bank Zachodni (BZW; -1,57 %).

Polská vláda podle deníku Puls Biznesu údajně vyzvala šest státem kontrolovaných společností k představení návrhu spolupráce s novým fondem, který se chystá státní fond PIR vytvořit. Jedním z cílů fondu, který by měl spravovat 1,5 mld. PLN, by měla být podpora polských těžařů. Mezi oslovené společnosti údajně patří PGE (PGE; +1,14 %), Tauron, KGHM (KGH; +0,09 %), Azoty, Energa (ENG; +0,92 %) a Enea (ENA; +0,0 %).

Zdroj: Bloomberg


Jan Tománek
Fio banka, a.s.

Autor článku

Tománek Jan  

Články ze sekce: INVESTICE