Začíná třetí kvartál. Je nejhorší za námi?

01.07.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnešním dnem vstupujeme do třetího kvartálu. Jaké byly uplynulé tři měsíce na evropských trzích? Po nevídaně pozitivním prvním čtvrtletí roku nás potkalo nevídaně špatné čtvrtletí druhé. Evropské akcie mají za sebou nejhorší kvartál za poslední 3 roky. Se ztrátou 8,5 % zakončil toto období německý index DAX 30, francouzský index CAC 40 končí se ztrátou 4,8 %, španělský index IBEX 35 se ztrátou 6,5 %, italský index FTSE MIB se ztrátou 3 % a v Londýně na FTSE 100 zaznamenali pokles 3,7 % za kvartál. Jak si vedle těchto poklesů vede Řecko se svou burzou? Obchodování v Řecku je celý týden pozastaveno, nicméně před vyhlášením bankovních prázdnin si aténský akciový index překvapivě připisoval růst o 2,8 % za kvartál.

Hodnotit vývoj průběhu dne na trzích za současné situace má velmi omezený smysl. Vyjednávání ohledně řeckého dluhu se blíží ke svému konci a nikdo neví, jaký ten konec bude. Tomu odpovídá zvýšená volatilita na trzích, kdy například index DAX 30 se dnes pohyboval od -1 % do +3 %. Přes všechny komplikace se domníváme, že tento konec bude příznivý. Minimálně tím, že to bude konec řeckého dramatu a z trhů se vytratí nejistota ohledně dalšího vývoje.

Vývoj v USA je o poznání klidnější než v Evropě. Indexu S&P 500 se nepodařilo prodloužit sérii devíti růstových čtvrtletí v řadě a zakončil období druhého kvartálu ztrátou podobně jako evropské indexy, nicméně stále se s hodnotou 2.077 bodů pohybuje relativně blízko svých historických maxim z května, která jsou 2.135 bodů.

Investory tedy čeká nový kvartál a nedá se říci, zejména o evropských trzích, že by neměly kam růst. Po vyřešení situace v Řecku bude trh plný zajímavých investičních příležitostí. Je čas se nachystat.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE