Zaplaví íránská ropa trhy?

17.07.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Cena ropy Brent se dostala pod tlak díky tomu, že Írán a šest světových mocností uzavřely konečnou dohodu o íránském jaderném programu.

Politici dosáhli dohody, která má za následek zrušení zbrojního embarga OSN. Írán má 158 miliard barelů ropných zásob, ale vývoz jeho ropy byl do značné míry zablokován v důsledku sankcí proti Íránu. Írán odhaduje, že by mohl po zrušení sankcí zvýšit produkci ropy až o 500 000 barelů denně během jednoho měsíce. Důležitá informace je, že vše se nestane okamžitě, protože USA a EU nezruší sankce proti Íránu až do roku 2016.

IEA odhaduje, že Írán bude schopen zvýšit svoji produkci ropy ze současných 2,8 milionu barelů denně na zhruba 3,5 milionu barelů denně a to během několika měsíců od zrušení sankcí. Ministr ropného průmyslu Bijan Namdar Zangeneh uvedl, že Írán má v plánu obsadit zpět své dřívější 2. místo světového vývozce ropy hned za Saúdskou Arábií (v současné době patří druhé místo Rusku). Pokud Írán rozjede svoji produkci ropy v příštích letech, bez pochyby to bude mít za následek zvýšený tlak na pokles světových cen ropy a to by mohlo znamenat pro Spojené státy velký problém.

Graf: Měsíční export ropy z Íránu v milionech barelech denně (zdroj: EIA)

20150716_colosseum

Ropu je možné obchodovat long nebo short pomocí ETF. Nejznámější z ETF na ropu jsou United States Oil Fund (USO), DB Fund Oil (DBO).

Autor: Eva Mahdalová, analytik, Colosseum

Autor článku

Eva Mahdalová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE