Apple: Predikce výsledků hospodaření za 2Q 2015

21.07.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Ačkoli Apple Watch budou tvořit jen několik málo jednotek procent tržeb celé společnosti, investoři budou na informace o tomto novém produktu velmi citliví. A to proto, že je to první nový produkt bez vlivu Steva Jobse a mělo by to naznačit, jestli je Apple do budoucna schopen přicházet na trh s novými produkty. Problém je, že management nezveřejní žádné číselné detaily, neboť v reportingu bude Apple Watch zařazen spolu s produkty iPod, Apple TV a Beats do kolonky Ostatní. Takže očekávané prodeje 3 – 5 milionů kusů zůstanou bez potvrzení a v rovině spekulací.

U hlavního produktu iPhone jsou očekávání nastavena opět velmi vysoko. Prodeje sice pravděpodobně nedosáhnou počtu 61,1 milionů kusů jako v 1Q, které bylo ovlivněno sezónností a nebývale silnými prodeji v Číně, nicméně meziroční tempo růstu by mělo opět pokořit 40%. Očekávaný počet prodaných kusů je 51,5 milionů. Prodeje počítačů Mac (2. nejdůležitější produkt pro Apple) by měly meziročně vzrůst o 16,4 %.

Společnost by měla podle konsenzu trhu dosáhnout tržeb 49,3 miliard USD (+31,7 % y-y) při zisku 10,4 miliard (+35,0 % y-y).

Jak bývá pro akcie Apple obvyklé, pozitivní reakci na výsledky musí předcházet významné překonání odhadů. Ani to ale v 1Q nestačilo, protože investoři si výtečná čísla vysvětlili jako vrchol cyklu, ze kterého vede cesta už jen dolů. Aktuální predikce ale tuto původní domněnku nereflektují a podle nich by se měl silný cyklus přenést i do 2Q. Podle našeho názoru bude reakce na výsledky spíše mírnější, než bývá obvyklé pásmo - 8 %.

Kompletní predikce ke stažení \"ZDE\" ZDE (374,66 KB)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE