Výsledková sezóna v USA: Zklamání za zklamáním

23.07.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Výsledkové sezóně v USA se start příliš nepodařil. Po sérii více méně solidních dat firem z bankovního sektoru se ke slovu dostaly tituly z průmyslu a technologií, kde se objevilo hned několik výrazněji negativních překvapení.

Za sektor průmyslu jmenujme United Technologies, jehož akcie po zveřejněném profit warningu propadly o 7 %, přičemž obdobný výprodej postihl po reportování horších výsledků i akcie technologického gigantu Apple.

Celkově v rámci akciového indexu S&P 500 zveřejnilo svá data za uplynulý kvartál 90 firem, které se dohromady podílí na souhrnné kapitalizaci tohoto indexu zhruba 30 %. Celkové čisté zisky těchto 90 firem se v meziročním srovnání zvýšily pouze o 1 % při obdobném růstu výnosů.

Nejvíce se prozatím daří stavebnímu sektoru, kde výnosy vzrostly o 14 % y/y a čisté zisky posílily o 24 % y/y. Na druhé straně se s poklesem hospodářských výsledků musí nadále potýkat firmy napojené na těžbu ropy a plynu, kterým výnosy poklesly o 25 % y/y a čisté zisky dokonce o 45 % y/y. Sektor Oil&Gas je také segmentem, který přináší nejméně pozitivních překvapení, konkrétně pouze 40 % na úrovni čistých zisků a 20 % na úrovni výnosů. Lepší než očekávaná data naopak přinesl sektor leteckého průmyslu, kde prozatím každá firma zveřejnila příznivější čísla, než jaká predikovali analytici.

Celkově prozatím pouze 39 % společností překonalo očekávané úrovně výnosů, což je o zhruba 10 procentních bodů méně než při minulé výsledkové sezóně, která už tak patřila mezi ty slabší. Za předchozí čtyři kvartály se přitom až 55 % firem podařilo překonat tržní očekávání ohledně úrovní výnosů. Co do překvapení na úrovni čistých zisků je přitom situace obdobná, čili aktuální míra pozitivních překvapení je citelně pod úrovněmi zaznamenanými během předchozích kvartálů.

Autor komentáře: Jan Šimara, analytik, Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE