BASF: Flash analýza výsledků hospodaření za 2Q 2015

30.07.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Management BASF nepotěšil svými výsledky za 2Q investory a jen velmi málo informací lze hodnotit pozitivně. Tou pravděpodobně nejvíce negativní je revidovaný výhled globálního ekonomického růstu a horší prodejní mix jednotlivých divizí. Provozní zisk dosáhl 2,04 mld EUR v porovnání s očekáváním 2,12 mld EUR. Tržby dosáhly 19,1 miliardy EUR při očekávání 18,6 miliard.

BASF predikuje růst globální ekonomiky v roce 2015 o 2,4 %, zatímco jejich původní predikce počítaly s růstem +2,8 %. Chemická produkce by letos měla růst tempem 3,8 % při původním odhadu +4,2 %. To v podstatě značí, že letošní výsledky budou horší, než se původně očekávalo. To ostatně management potvrdil, když prohlásil, že dosažení letošních cílů bude výzvou („challenging“).
Nejlepší výkonnost dosáhla divize funkčních materiálů (meziročně +9 %) a Ropa&Plyn ( +15 %). Bohužel pro BASF jsou tyto divize s menšími maržemi, proto se dosažené zisky dají hodnotit jako „měně kvalitní“. Ty divize, které dosahují vyšších marží, naopak nevykázaly dobrá čísla: chemikálie -8 %, zemědělská divize +1 %, speciální chemie +4 %.
Zveřejněnými výsledky se vine jako nit nízká cena ropy. Ta totiž dopadá na většinu jejich produkce. Například divize chemikálií, která má historicky vysokou ziskovost, trpí nízkou cenou ropy nejvíce. Zákazníci tlačí na pokles cen, což se negativně promítá do velikosti zisku.
Jako jednu ze snah, jak čelit nepříznivým tržním podmínkám, je separace divize pigmentů, která je pod velkým tlakem. Tato divize dosahuje ročních tržeb 1 mld EUR a zaměstnává 2500 lidí. K transakci by mělo dojít v první polovině roku 2016.
Jednou z mála pozitivních zpráv je provozní cash flow, které za pololetí vzrostlo o 2,4 miliardy EUR na 5,1 miliardy. Hlavním důvodem bylo snížení zásob o 1,3 miliardy EUR z důvodu jejich optimalizace. Pozitivní vývoj je také pro BASF kurz eurodolaru. To sice management nemá pod kontrolou, ale aktuálně působí v jejich prospěch. Jejich aktuální očekávání ve zbytku roku na úrovní 1,15 skrývá určitý prostor, který by mohl vykompenzovat negativní makroprostředí.
Výsledky hodnotíme negativně i s ohledem na negativní tón managementu. Ten situaci komentuje už několik čtvrtletí jako obtížnou. Očekáváme snižování cílových cen a krátkodobý tlak na cenu akcie.

Celá analýza ke stažení \"ZDE\" ZDE (384,38 KB)

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE