Řecká burza se po pětitýdenní přestávce propadá o 23 %

03.08.2015 | , Fio banka
INVESTICE


Burza v Aténách zažívá výprodej akcií poté, co se otevřela po pěti týdnech kvůli kapitálovým kontrolám zavedených tamní vládou.
Index ASE se propadl o rekordních 23 %, bankovní tituly Piraeus a National Bank of Greece klesají dokonce o 30 %.

V červnu akciový index posílil o 17 % z tříletých minim, což výrazně snížilo roční ztráty na 3,5 %. 26. června byl poslední den, kdy bylo možné v Řecku obchodovat.

Řecká burza byla uzavřena, když řecký ministr Alexis Tsipras přerušil jednání s věřiteli o záchranném balíku. V té době řecká vláda vyhlásila referendum, aby se řečtí občané mohli k návrhu vyjádřit. Vláda se rozhodla uzavřít a zavést kapitálové kontroly.

Burza zůstala zavřená i přesto, že se vláda rozhodla s jistým omezením banky otevřít 20. července. Právě kvůli stále platným omezením u řeckých bank není pro Řeky úplně snadné obchodovat jako dříve. Řekové mohou využívat peníze ze zahraničí, peníze z budoucího prodeje akcií nebo existující peněžní prostředky na účtech řeckých brokerů. Omezení neplatí pro zahraniční investory.

Když byla řecká burza zavřená, tak se sledoval veřejně obchodovatelný fond ETF na americké burze s tickerem GREK, který někteří investoři využívali k odhadu budoucího vývoje řeckých akcií.

Graf níže ukazuje vývoj index aténské burzy ASE za poslední rok.

\"\"

Zdroj: Bloomberg


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch

Články ze sekce: INVESTICE