BMW, Daimler, Audi kupují mapy od společnosti Nokia za 2,8 mld. eur

03.08.2015 | , Fio banka
INVESTICE


Největší německé automobilky se dohodly na předložení nabídky k převzetí divize map (Nokia Here) od společnosti Nokia v hodnotě 2,8 mld. eur. Mapy mají vylepšit možnosti při provozu aut bez řidiče.

Tržby Nokia Here byly v roce 2014 z poloviny zastoupeny v automobilovém průmyslu a zbytek u lokalizačních služeb. Provozní zisk za první polovinu roku 2015 činil 28 mil. eur při tržbách 552 mil eur. V Nokia Here pracuje 6 454 zaměstnanců.

Nokia, kterou dnes vlastní Microsoft, své mapy vybudovala po akvizici společnosti Navteq v roce 2008 za 8,1 mld. dolarů.

Nokia Here je významný dodavatel map a souvisejících služeb pokrývající 131 zemí. Vysoce detailní mapy budou užitečné pro auta bez řidiče, které potřebují aktuální informace o okolí s přesností na centimetry.

Automobilky BMW, Audi a Daimler oznámily, že budou mít v Nokia Here rovnocenný podíl. Společnost by si rovněž měla udržet autonomii a měla by nadále poskytovat služby i konkurenčním automobilkám.
Transakce by podle automobilek měla být dokončena v prvním čtvrtletí roku 2016 a musí projít schválením antimonopolních úřadů.

Zdroj. Wall Street Journal


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE