Obchodování na aténské burze po pěti týdnech obnoveno

03.08.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Na evropských trzích dnes zavládl optimismus. Situace v Řecku se nejspíše blíží do finále. Do 20. 8. 2015 by měla být uzavřena dohoda ohledně třetího záchranného balíčku. Bez této dohody by pro Řeky bylo velmi obtížné uhradit splatných 3,2 mld. EUR, ale vše napovídá tomu, že by k dohodě dojít mělo. Obchodování na řecké burze bylo dnes po pěti týdnech obnoveno a aténský index je kolem 15:00 na hodnotě 671,4 bodů (-15,8 %).

Index DAX dnes reaguje kladně (+1,2 % na 11.442 bodů), a to zejména díky pozitivním hospodářským výsledkům evropských firem a lepším než očekávaným makrodatům. V německém indexu je jedním z nejvíce rostoucích titulů Commerzbank, který posiluje o 3 % poté, co se kvartální čistý zisk firmy více než zdvojnásobil.

Výsledků firem za \"velkou louží\" již, oproti hektickému minulému týdnu, začíná pomalu ubývat. Před otevřením trhů dnes reportovala výsledky firma Tyson Foods a vzhledem k vysokým nákladům na divizi zpracování hovězího masa, což je největší segment firmy s 42% podílem na jejích celkových tržbách, akcie odepisují ihned po otevření US trhu -9,7 % na 40 USD. Zítra, před otevřením amerických akciových burz, budou reportovat výsledky také firmy Regeneron Pharmaceuticals a Zoetis. Po uzavření burz se můžeme těšit na zveřejnění výsledků u firmy Walt Disney.

Dnešní reportována makrodata v USA dopadla velmi různorodě: lepší (osobní příjmy i výdaje), neutrální (Markit PMI v průmyslu US) a pod očekávání (výdaje na výstavbu v US i ISM v průmyslu US). Další report makrodat dnes už v USA nečekáme.

Za současné situace na trzích, kdy indexy přešlapují na místě, bych doporučil využívat nástroje na ochranu dosažených zisků. Nové pozice bych však doporučil budovat aktivněji, samozřejmě při bedlivém zvážení všech podstupovaných rizik.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE