Obchodování s CFD postavenými na indexech: co se obchoduje nejčastěji?

03.08.2015 | , saxo247
INVESTICE


Autor: Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko Obchodování s CFD představuje jeden z nejrychleji rostoucích typů investic. Mnoho obchodníků nyní vnímá výhody toho, že mohou získat pozici na trhu a obchodovat při aktuálních tržních cenách bez nutnosti vlastnit podkladové aktivum. Avšak s více než 20 akciovými indexy, ze kterých je...

Autor: Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

Obchodování s CFD představuje jeden z nejrychleji rostoucích typů investic. Mnoho obchodníků nyní vnímá výhody toho, že mohou získat pozici na trhu a obchodovat při aktuálních tržních cenách bez nutnosti vlastnit podkladové aktivum. Avšak s více než 20 akciovými indexy, ze kterých je možné si vybírat, investoři často nevědí, co zvolit. Podívejme se tedy na to, které akciové indexy jsou  obchodovány nejčastěji.

Německý DAX

Německý index DAX (GER30.I) je zatím nejpopulárnějším CFD indexem mezi denními obchodníky a je známý jako jeden z nejvlivnějších indexů na trhu. Tento index tvoří 30 největších německých společností obchodovaných na frankfurtské burze, mezi něž patří např. BMW, Siemens nebo Adidas. Vzhledem k tomu, že Německo je největší evropskou samostatnou ekonomikou, vnímají denní obchodníci index DAX jako perfektní mix likvidity a volatility.

Díky tomu, že evropské trhy otevírají dříve než americké, používá se index DAX i pro odhad trendů. Stále častěji následuje index S&P500 stejný trend jako index DAX, takže pokud se DAX na evropských trzích obchoduje výše, je pravděpodobné, že se výše bude obchodovat i S&P500 při otevření amerického trhu. Pokud se stane, že S&P500 nenásleduje trend indexu DAX, jde obvykle o náznak, že dojde k obratu v trendu.

DAX a ostatní evropské indexy obvykle citlivě reagují na ekonomické údaje, proto jsme také viděli značnou nestabilitu během klíčových okamžiků řecké krize. Nicméně vzhledem k tomu, že řecký dluh má na soukromý sektor jen pramalý vliv, zůstává index DAX stále jedním z nejdůležitějších, který by měli obchodníci sledovat. Ačkoli se DAX během poslední řecké ekonomické krize ocitl pod tlakem, stále se obchoduje kolem úrovně 11 500. Předpokládá se, že do konce roku dosáhne DAX úrovně 13 000.

Euro Stoxx 50

Pro střednědobé investory je v tuto chvíli nejžhavějším indexem Euro Stoxx 50 (EU50.I). Index Euro Stoxx 50 sleduje výsledky 50 akcií ze 12 zemí eurozóny, investoři tak získávají skvělý přehled o předních evropských akciových společnostech. Index zahrnuje akcie z Belgie, Finska, Francie, Holandska, Německa, Irska, Itálie, Lucemburska, Portugalska, Rakouska, Řecka a Španělska. Euro Stoxx získává na popularitě, jelikož investoři doufají, že dokáží využít růstu, který se v Evropě očekává na základě programu ECB na nákup dluhopisů.

Společnosti, které tento index reprezentuje, jsou jedny z největších a nejlikvidnějších v Evropě a tento index je považován za jeden z ukazatelů zdraví evropské ekonomiky. Do indexu Euro Stoxx 50 mohou být zahrnuty pouze společnosti, které plně přešly na euro, a jsou zde reprezentovány největší světové značky, jako například Airbus Group, Deutsche Bank, L’Oreal a Unilever.

Index Euro Stoxx 50 původně značně utrpěl oznámením překvapivého výsledku řeckého referenda a zprvu poklesl o 3,7 %, dokázal se však vrátit zpět na úroveň kolem 3 650 a očekává se, že dosáhne 4 000 před koncem roku.

S&P500

Index S&P500 je jeden z nejznámějších světových indexů, který tvoří skupina 500 velkých společností obchodovaných na NYSE a NASDAQ. Tento index je považován za ukazatel celkového výkonu amerického akciového trhu a tedy zdraví americké ekonomiky. Pokud je trend indexu S&P500 rostoucí, dochází obvykle současně i ke zlepšování ekonomiky Spojených států.

Index S&P500 představuje vždy oblíbenou volbu, v tuto chvíli však není považován přímo za žhavého kandidáta, ale spíš za „bezpečný přístav“ v době nestability na evropských trzích. V souvislosti s koncem amerického programu kvantitativního uvolňování a soustředěním veškeré pozornosti na Evropu a řeckou krizi byly výsledky indexu S&P500 v poslední době méně volatilní a snáze předpověditelné než některé evropské akciové indexy. To z tohoto indexu činí významný prvek pro portfolio každého investora.

V poslední době se obchoduje kolem úrovně 2 110 a obchodníci, kteří chtějí diverzifikovat svá portfolia, by měli uvažovat nad zařazením indexu S&P500 do svého portfolia zejména nyní, v období vysoké nestability trhu.

http://cz.saxobank.com/campaigns/saxotradergo-index-trackers

 

O autorovi:

Pavel Drahotský v roce 2004 začal pracovat v Citibank, kde měl na starost celý prodej investičních nástrojů včetně spolupráce s třetími stranami. Americkou banku opustil na konci roku 2011 v pozici viceprezidenta a ředitele investičních produktů Citibank. Poté se soukromě věnoval wealth managementu a v čele Saxo Bank stojí od června 2014. Titul MBA získal na barcelonském ESMA.

Saxo Bank

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online multi-asset obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích, která poskytuje svým soukromým i institucionálním klientům komplexní škálu nástrojů pro realizaci jejich obchodních a investičních strategií. Její finančně komunitní portál TradingFloor.com je první multi-asset sociální trading platformou. Saxo Bank, plně licencovaná a regulatorním pravidlům podléhající evropská banka svým klientům umožňuje obchodovat s FX, CFD, ETF, akciemi, futures, opcemi a dalšími deriváty v rámci platformy SaxoTrader, která obdržela mnohá ocenění. Tato platforma ve více než 20 jazykových mutacích je v rámci jednoho účtu přístupná z PC, tabletů či smartphonů. Platforma je využívána více než stovkou předních finančních institucí na celém světě. Saxo Bank nabízí také profesionální portfolio management a správu fondů, a prostřednictvím Saxo PrivatBank i tradiční bankovní služby. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a jejích 26 poboček pokrývá Evropu, Asii, Střední Východ, Latinskou Ameriku, Afriku a Austrálii.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE