Řecko odstartoval strastiplnou cestu

20.08.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Německý parlament podpořil řecký záchranný program v objemu 85 miliard EUR, čímž odpadla největší překážka v poskytnutí finanční pomoci.

Ne že by ostatní země jako Nizozemsko, Španělsko, Rakousko nebo Estonsko neměly váhu, ale Německo je přece jen nejtěžší kalibr. Sice hlasování nebylo úplně jednotné, když z 585 poslanců bylo pro „jen“ 454, nicméně důležitý je souhlas a podpora kancléřky Merkelové a ministra financí Schaubleho. Vypadá to, že Řecko bude schopno ve čtvrtek splatit 3,2 miliardy EUR Evropské centrální bance.

Dlouhodobá výhra to ale není. MMF totiž stále váhá, jestli se zapojí do záchrany. A čekat budou až do října. Šéfka MMF Lagarde totiž požaduje, aby Řecku byla odpuštěna alespoň část dluhu. Ale to není v souladu s evropským právem. Těžko lze ale očekávat, že by záchrana Řecka selhala kvůli rozporům mezi hlavními věřiteli.

A pro dlouhodobý úspěch musí přežít (politicky) řecký premiér Tsipras v čele strany Syriza. Pravděpodobnost předčasných voleb po schválení pomoci je totiž nad míru vysoká a šance na znovuzvolení Tsiprase do čela kandidátky jsou smíšené.

Pokud premiér Tsipras ustojí svoji pozici, čeká na Řecko další úskalí. Obrovský dluh, jehož splátky dosáhnou v příštích 5 letech bezmála 30 miliard EUR. Nemálo názorů je velmi skeptických, jestli to Řecko ustojí a bude schopné splácet.

Velký problém totiž bude, jestli se očekávané pozitivní dopady reforem naplní. Například jestli je Řecko schopno zprivatizovat aktiva za 50 miliard EUR. To byl totiž slib i minulé vlády při podepisování 2. záchranného balíčku, který zůstal hluboce za očekáváním. První vlaštovka je ale už na obzoru. Do konce roku se očekává podpis na pronájem 14 letišť v celkovém objemu 1,2 miliardy EUR na období 40 let. Samozřejmě, že se ihned ozvaly hlasy, že je to ohrožení národní bezpečnosti, nicméně jinak než „po drobkách“ to nepůjde. V Řecku není moc prodejných aktiv za více než pár miliard EUR.

Řecko vyhrálo bitvu, nikoliv však válku. Co se ale podle mého názoru za poslední měsíce změnilo je, že ještě před pár týdny nebylo jisté, jestli Řecko v eurozóně zůstane. Po další masivní pomoci je velmi nepravděpodobné, že by evropští státníci v případě dalších problémů nechali Řecko zbankrotovat. Po 3 záchranných balíčcích za více než 300 miliard EUR by to byl holý nesmysl.

Autor příspěvku: Tomáš Menčík, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE