Trhy ve znamení umírněné zprávy komise Fedu

21.08.2015 | , saxo247
INVESTICE


Autor: Oliver Morrison, editor Saxo Bank Ropa klesla a jen tak lehce se zpátky nevrátí, říká Hansen WTI se pohybuje směrem k 40 dolarům za barel a může jít ještě níž Asijské akcie prudce padají už pátý den za sebou Opatrná zpráva z FOMC a slabý dolar vynášejí zlato nahoru Pokles rozvojových trhů je pro trhy dluhopisů...

Autor: Oliver Morrison, editor Saxo Bank

  • Ropa klesla a jen tak lehce se zpátky nevrátí, říká Hansen
  • WTI se pohybuje směrem k 40 dolarům za barel a může jít ještě níž
  • Asijské akcie prudce padají už pátý den za sebou
  • Opatrná zpráva z FOMC a slabý dolar vynášejí zlato nahoru
  • Pokles rozvojových trhů je pro trhy dluhopisů velkým problémem, říká Fasdal
  • Důsledkem krize těchto zemí bude váhavost Fedu, dodává Fasdal

 

Nebezpečně nízko

Americká ropa WTI prudce spadla a má problém dostat se zpět na nohy. Klesla o víc než pět procent až na úroveň 40,87 dolaru za barel. Důvodem byla ve středu zveřejněná americká data, která ukázala nečekaný nárůst zásob. To v kombinaci se slabší poptávkou rafinérií poslalo ropu WTI na nejnižší úroveň za posledních více než šest let.

Vedoucí oddělení komoditní strategie Saxo Bank, Ole Hansen, se obává, že WTI je na dobré cestě klesnout i pod úroveň 40 dolarů za barel.

„Trhy nyní spekulují o úrovni 30 dolarů za barel. S největší pravděpodobností se tak stane poměrně brzy, přičemž nás čeká několik těžkých měsíců z pohledu dosažení rovnováhy na trhu. Jedinou nadějí bude, že americká výroba definitivně skončí. Prozatím však neexistují žádné náznaky, že by k tomu mělo dojít.”

Ropa je na kolenou…

\"mor1\"

Honba za zlatem

Pro zlato je to lepší zpráva, po středečním holubičím prohlášení FOMC a díky slabému dolaru začalo posilovat. Vrátilo se na úroveň 1 132 dolaru za unci, které dosahovalo ještě před 20. červencem.

Kam až může růst? Ole Hansen tvrdí, že nízká výkonnost akciových trhů v posledních dnech v kombinaci s holubičími prohlášeními FOMC a pokračujícími obavami z další devalvace v Číně přesměrovalo zájem investorů k trhu se zlatem. Na základě těchto předpokladů je dalším cílem pokoření úrovně 1 156 dolaru za unci.

 Zlato je zpátky v hře…

\"mor2\"

Dalším kovem, který se vyplatí sledovat, je měď. „Měď padá volným pádem,” komentuje Ole Hansen a doplňuje, že za dva měsíce její cena klesla o čtvrtinu, takže dosahuje poloviční hodnoty v porovnání s rokem 2011. „Cena však může vyskočit i nazpět,” upozorňuje Ole Hansen.

Hromadný útěk

„Stejně tak jako ropa i rozvíjející se trhy se cítí poněkud ubitě. Asijské akcie klesaly po holubičích komentářích FEDu pět dní v řadě a snížily tak šance na zvýšení sazeb v září,“ říká Lakshmi Thurai z obchodního oddělení Saxo Bank v Singapuru.

„Asijské akcie jsou na nízkých úrovních po vzrůstajících pochybnostech o zářijovém růstu sazeb FEDu a obavách z toho, že Čína zpomaluje rychleji, než deklarují tamější úředníci,“ vysvětluje analytik.

„Krize rozvíjejících trhů zasáhla rovněž trh dluhopisů,“ prohlašuje hlavní dluhopisový stratég Simon Fasdal. „Měny rozvíjejících se trhů se obchodují na stresových úrovních. To představuje pro trhy dluhopisů velký problém . Krize rozvíjejících se trhů bude trvat tak dlouho, dokud bude FED váhat.”

Ve scénáři odložených sazeb jsou nejvíc ohrožené dluhopisy Mexika, Brazílie a Indie, kde panuje největší riziko správného ohodnocení.

 

Dolar padá, ale nevzdává se bez boje

Včerejší ranní obchodování na devízovém trhu také čerpalo podněty ze zprávy ze zasedání FOMC. Podle forexového stratéga Saxo Bank Johna Hardyho holubičí zpráva (zastávající nízké úrokové sazby) ukazuje na nejednotnost názorů uvnitř Fedu, zejména názorů týkajících se inflace.

Spolu se zohledněním vývoje cen ropy na trhu převládnul názor, že americká centrální banka je ve svém postoji k otázce zářijového zvyšování sazeb rozdělena na dva tábory. A to ovlivnilo i kurz dolaru.

Podle Johna Hardyho ale zakolísání dolaru po schůzce FOMC bylo jen dočasnou záležitostí. Domnívá se, že to nedokáže dolar dlouhodobě oslabit. „Nebyl bych překvapený, kdybychom se stali svědky opětovného posílení americké měny,“ dodává. 

 

Saxo Bank

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online multi-asset obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích, která poskytuje svým soukromým i institucionálním klientům komplexní škálu nástrojů pro realizaci jejich obchodních a investičních strategií. Její finančně komunitní portál TradingFloor.com je první multi-asset sociální trading platformou. Saxo Bank, plně licencovaná a regulatorním pravidlům podléhající evropská banka svým klientům umožňuje obchodovat s FX, CFD, ETF, akciemi, futures, opcemi a dalšími deriváty v rámci platformy SaxoTrader, která obdržela mnohá ocenění. Tato platforma ve více než 20 jazykových mutacích je v rámci jednoho účtu přístupná z PC, tabletů či smartphonů. Platforma je využívána více než stovkou předních finančních institucí na celém světě. Saxo Bank nabízí také profesionální portfolio management a správu fondů, a prostřednictvím Saxo PrivatBank i tradiční bankovní služby. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a jejích 26 poboček pokrývá Evropu, Asii, Střední Východ, Latinskou Ameriku, Afriku a Austrálii.

 

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE