Krugman, Stiglitz a Sachs prokázali Řecku medvědí službu

28.08.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Prominentní američtí levicoví ekonomové Paul Krugman, Joseph Stiglitz a Jeffrey Sachs prokázali Řecku velmi špatnou službu, když povzbuzovali radikály ve vládě Alexise Tsiprase k prosazování nezodpovědných plánů na odtržení od eurozóny a ostrou konfrontaci s evropskými věřiteli.

Ve své globální kampani proti politice vládních úspor poskytly tyto osobnosti intelektuální krytí lidem přinejlepším ochotným k bezohlednému hazardu s řeckou budoucností a přinejhorším plánujícím uskutečnění svého snu o socialistickém převzetí moci. Napsal to na předním americkém zpravodajském serveru Politico novinář řeckého konzervativního listu Kathimerini Jannis Palaiologos.

Světově proslulí profesoři, dva z nich dokonce držitelé Nobelovy ceny, podle Palaiologose zájmům Řecku neprospěli zejména v době, kdy se prudce zhoršily vztahy mezi Aténami a věřiteli. V rozporu se skutečností tvrdili, že vinu za ztrátu vzájemné důvěry nesou výlučně věřitelé. V roli neformálních, avšak aktivních poradců radikálního ministra financí Janise Varufakise trvali na nutnosti hlubokého odpisu řeckého dluhu v podobě, která mezi evropskými partnery stupňovala nepřátelství k Aténám a pro řeckou ekonomiku ani nebyla nutná.

Varufakis sám řekl, že Sachs mu v době napjatých vyjednávání s věřiteli před řeckým referendem 5. července opakovaně radil, aby odmítl splácet řecké dluhy, pokud druhá strana nepřistoupí na řecké požadavky na zmírnění dluhu. Krugman při dubnové návštěvě Atén prohlásil, že strukturální reformy, které věřitelé požadovali, pro budoucí ekonomický růst země nic významného neznamenají. Po vyhlášení referenda vyzval Řeky, aby hlasovali proti návrhům věřitelů. K odmítnutí věřitelů a ke Grexitu, čili odchodu z eurozóny, nabádal Řeky i Stiglitz, napsal Palaiologos.

Další vlivný levicový americký ekonom a blízký Varufakisův přitel James K. Galbraith koordinoval na řeckém ministerstvu financí tajnou pracovní skupinu, která se zabývala technickou přípravou Grexitu a plánováním krizových reakcí na případné "agresivní" kroky věřitelů. Varufakis po svém odchodu z ministerstva přiznal, že na ministerstvu připravoval paralelní měnový systém a najal svého známého amerického počítačového experta, aby pro nový systém získal data tím, že se nabourá do počítačových systémů řecké daňové služby.

Tsipras se ale po referendu přesunul ke středu, uzavřel s věřiteli kompromis a vyčistil vládu od radikálů typu Varufakise a ministra energetiky a vůdce levého křídla strany SYRIZA Panajotise Lafazanise. Je tedy nejvyšší čas na to, aby jejich američtí rádci pohlédli realitě do očí a přiznali si, že v rukou takových lidí by opuštění eura vedlo ke katastrofě a beznadějnému chaosu, napsal Palaiologos.

Zdroj: ČTK, Kathimerini 

Článek byl převzat se souhlasem portálu Patria Online

PAT_Online_logo_RGB_A_wwwPatria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Patria Online je Vaším průvodcem světem financí.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE