Úterní výprodeje tlačí akcie i ropu dolů

01.09.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnešní otevření trhů se opět vyznačovalo medvědím sentimentem. Akcie v Evropě padaly v dopoledních hodinách především kvůli slabým číslům průmyslových PMI jak z Číny (nejnižší za 3 roky), tak v eurozóně (PMI lehce pod odhady), přičemž německý index DAX odepisuje 2,6 % na 9.994 bodů (16:00 SEČ). Nejvíce táhly evropské indexy akcie ze sektoru zdravotnictví a telekomunikací. V Číně bude tamní regulátor naléhat na firmy, aby přikročily k podpůrným krokům, jako jsou akvizice, buybacky nebo navyšování dividend. Za účelem omezení tlaků na oslabování yuänu zavedla čínská centrální banka povinnost tvořit rezervy pro obchodníky na měnových trzích.

V návaznosti na horší makrodata z čínského průmyslu otevřely v záporu i americké trhy. Konkrétně S&P 500 na 1.940 bodech (-1,74 %), Nasdaq100 na 4.214 bodech (-1,25 %) a Dow Jones na 16.235 bodech (-1,71 %).

Další zajímavostí byl průzkum ohledně zvedání úrokových sazeb v USA. Pravděpodobnost navyšování sazeb již v září se zmenšila, a pokud se zvyšování neuskuteční, porostou sazby zřejmě až v prosinci. To bude ovšem silně záviset na globální ekonomické situaci. I přes značné výprodeje v měsíci srpnu své výhledy stratégové velkých investičních bank výrazně nezměnili - 17 z 21 dotázaných své výhledy nezměnilo vůbec. Medián vypočítaný z jejich odhadů indikuje na konci roku u indexu S&P 500 úroveň 2.200 bodů, což představuje výnosový potenciál 11,6 %.

Po včerejších 8% růstech klesá aktuálně i ropa - WTI a Brent aktuálně odepisují kolem 4 %. Na těchto poklesech logicky tratí i těžaři, jejichž akcie jsou na vývoji komoditního trhu silně závislé. Například akcie společnosti BP oslabují o 2 %, BHP Biliton dokonce zaznamenávají pokles o 5,2 %.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE