Těžařská společnost Rio Tinto zůstává optimistická ohledně čínské poptávky po oceli

03.09.2015 | , Fio banka
INVESTICE


Australská těžařská společnost Rio Tinto potvrdila svůj optimistický výhled na produkci oceli v Číně na příštích 10 let. Výhled je zajímavý tím, že před týdnem konkurent BHP Billiton oznámil zhoršení výhledu o 15 %.

Rio Tinto, druhý největší těžař na světě, očekává, že roční produkce oceli dosáhne 1 mld. tun do roku 2030. Zatímco BHP Billiton očekává vrchol v produkci v polovině 20. let v rozpětí 935 – 985 mil. tun.

Podle některých analytiků mohou být tyto výhledy pro investory zajímavé, ale je otázka, zda tyto výhledy nejsou příliš optimistické a realita v Číně může být horší.

Akcie Rio Tinto letos ztratily 15 % při 20% poklesu cen železné rudy.

Podle institutu China Iron & Steel Association se produkce oceli v Číně v první polovině 2015 snížila o 1,3 %. Nejvyšší produkce oceli byla zaznamenána právě v minulém roce. Podle zmíněného institutu se produkce oceli letos sníží na 807 mil. tun.
V květnu investiční banka Citigroup oznámila, že očekává zpomalující růst produkce oceli a import železné rudy by se mohl snížit o 60 mil. tun v období let 2018-2025.

Podle Rio Tinto bude poptávka po oceli tažena stavbou a přestavbou obytných budov a výrobou automobilů. Přibližně čtvrtina obytných budov by měla být do roku 2030 zbourána a měly by se postavit nové domy s vyšší mírou využití oceli.

Globální poptávka po oceli byla tažena po desetiletí Čínou. Nicméně v současné době je příliš vysoká kapacita pro výrobu oceli a makroekonomické údaje z Číny prozatím vykazují známky zhoršení.

Následující graf ukazuje kvartální vývoj produkce oceli podle organizace World Steel Association od roku 2006. Produkce oceli v minulém roce činila přibližně 680 mil. tun.

\"\"

Zdroj: Bloomberg

 


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE