Kapitálové trhy se stabilizují

03.09.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Jelikož Čína slaví konec 2. světové války, na čínských burzách se dnes ani zítra neobchoduje. Kromě tohoto faktoru pomáhají zklidnění trhů také zprávy z americké ekonomiky. Jediným z důležitých indikátorů, který zatím neukazoval na dobrý stav ekonomiky USA, byly nerostoucí mzdy. To se však podle posledních dat změnilo. Americké hospodářství se tak jeví čím dál tím více jako bezpečný ostrov pro investory. Když situaci v USA porovnáme se situací v Evropě, Asii a zpomaleně rozvíjejících se ekonomikách z celého světa, pak se dá očekávat další příliv investic do amerických kapitálových trhů. To by mělo mít pozitivní vliv na ceny akcií a také na sílu amerického dolaru.

Důležité pro další vývoj byl také dnešní proslov guvernéra Evropské centrální banky Draghiho. Podle jeho slov má kvantitativní uvolňování, které se rozjelo letos v březnu, nezpochybnitelný pozitivní dopad na ekonomiku. Znovu zopakoval, že bude pokračovat minimálně do září příštího roku. K situaci v Číně se vyjadřoval opatrně, a to v tom smyslu, že je zatím příliš brzy hodnotit jakékoliv dlouhodobé dopady. Nízkou cenu ropy označil jako pozitivní pro evropskou ekonomiku. Upozornil však také na to, že může způsobit pokles cen, což by znamenalo nenaplnění cílů ECB v oblasti požadované inflace, která má být 2 %.

Německý index DAX dnes roste o 2,3 % k hranici 10.300 bodů, EuroStoxx50 o 1,75 % na 3.250 bodů, na což pozitivně reagují i americké trhy (S&P 500 +0,7 % na 1.960 bodů; Dow Jones +0,7 % na 16.460 bodů; NASDAQ 100 +0,5 % na 4.280 bodů).

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE