Americké trhy v červených číslech po slabším až smíšeném reportu z trhu práce

04.09.2015 | , Fio banka
INVESTICE


Index Dow Jones Industrial Average -1,91 % na 16061,82 b.
Index S&P 500 -1,76 % na 1916,82 b.
Index Nasdaq Composite -1,38 % na 4667,942 b.

Investoři dnes nedostali jasná data, které by napověděla o rozhodování centrální banky FED ohledně úrokových sazeb. Dnes statistický úřad v USA zveřejnil sledované údaje o změně pracovních míst mimo zemědělství, hodinové mzdy a míře nezaměstnanosti, o kterém jsme psali .

Jakkoli můžeme interpretovat výsledné údaje, tak futures na US indexy a evropské indexy začaly po reportu prohlubovat ztráty. Je otázkou, zda trh chce zvýšení úrokových sazeb nebo se zvýšení obává. Při zveřejnění vysokého růstu HDP nad očekávání minulý čtvrtek trhy začaly výrazně růst. Je možné, že trhy chtějí zvýšení úrokových sazeb, protože tím FED dá jasný signál, že ekonomika je v dobré kondici. Pokud FED nezvýší sazby, trhy se mohou obávat dalších špatných signálů o stavu globální ekonomiky.

Počet ropných vrtů se dle Baker Hughes snížil o 13, což je relativně vysoké číslo. V předchozích 6 týdnech se počet ropných vrtů zvyšoval. Ropa WTI na pár minut skokově vzrostla, nicméně nyní už je níže a odevzdává téměř 2 % na 46 dolarů. Na druhé straně se zdá, že by se mohlo jednat o druhý týden, kdy ropa zakončí růstem, byť mezitýdenní změna může být nevýrazná.

Výrazně klesají kovy měď (-2,80 %) a stříbro (-1,27 %).

V pondělí budou americké trhy zavřené kvůli svátku. Včera a dnes byla zavřená čínská burza kvůli vojenské přehlídce. Otevření čínské burzy po 4 dnech v pondělí může mít výraznější vliv na globální akciový trh, stejně tak i pondělní zavření amerických trhů.

V rámci indexu S&P klesají všechny sektory. Největší ztráty zaznamenává finanční sektor (-2,36 %), telekomunikační (-2,06 %) a základních materiálů (-2,01 %). Naopak nejmenší ztráty zaznamenává sektor přímé dlouhodobé spotřeby (-1,60 %), průmyslu (-1,65 %) a utilit (-1,71 %).


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE