Komoditní vývoj v srpnu

09.09.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Slabý ekonomický růst v Číně způsobil doslova turbulenci na světových trzích. Investoři díky rostoucí nejistotě okolo Číny utíkají od rizikovějších aktiv, jako jsou akcie a komodity, přičemž také stahují peníze z rozvíjejících se tržních ekonomik.

Rostoucí globální produkce ropy a ekonomické problémy Číny poslaly cenu ropy Brent v srpnu pod 50 USD za barel. Ropa WTI se propadla dokonce pod 40 USD za barel. Čína je největší světový spotřebitel komodit a druhý největší spotřebitel ropy. Obavy tak panují z klesající poptávky v Číně a dalších asijských zemích. Podle průzkumu agentury Bloomberg produkce ropy kartelu OPEC vzrostla v srpnu o 108 000 barelů na 32,316 milionu barelů denně. Saúdský rozpočet čerpá zhruba 90 % svých příjmů ze sektoru ropy. Díky 50 % poklesu cen ropy byl rozpočet těžce zasažen. Mezinárodní měnový fond očekává, že Saudské Arábii vznikne deficit ve výši 20 % HDP v roce 2015. Rijád uvedl pro Financial Times, že plánuje získat 27 miliard USD na dluhopisovém trhu do konce roku 2015, aby vyrovnal rozpočet, který byl připraven na základě odhadované ceny ropy ve výši 106 USD za barel.

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí dokázala růst o 3,7 %, čímž překonala odhady analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg. Pozitivní vyhlídky ohledně amerického hospodářství poslaly cenu zlata dolů, jelikož roste šance, že FED zvýší úrokové sazby, čímž se snižuje přitažlivost drahých kovů. Zlato tak vymazalo zisky z předchozích srpnových týdnů, které byly zapříčiněny odprodejem čínských akcií, jež zvýšily spekulace, že americká centrální banka by mohla čekat déle se zvýšením úrokových sazeb.

Cena mědi se v srpnu propadla na minima z roku 2009. Zpomalení růstu čínské ekonomiky spolu s přebytkem mědi na trhu by mohly mít výrazně negativní vliv na poptávku po této komoditě. Celosvětový podíl Číny na spotřebě mědi je zhruba 40 procent.

Cena pšenice se v srpnu držela v medvědím trendu. Podle Mezinárodní rady pro obiloviny světové zásoby obilí pravděpodobně ukončí sezónu na nejvyšší úrovni za téměř 30 let. Globální zásoby pšenice a hrubých zrn se zvýší v sezóně 2015-16 o 2 miliony tun na 447 milionů tun, což je 29-letý vrchol. Světová produkce pšenice by dle prognózy IGC měla v letošní sezóně činit 720 milionů tun, což prakticky odpovídá loňskému rekordu.

Zhruba v polovině srpna si kukuřice prošla výrazným výprodejem a nyní se drží v klesajícím trendu. Podle údajů IGC by měla činit celosvětová produkce kukuřice 968 milionů tun a to i navzdory suchému počasí v Evropě a dalších státech. V předchozím odhadu IGC předpokládala, že celosvětová produkce kukuřice bude na úrovni 966 milionů tun.

Kávě Arabice i Robustě se do poloviny srpna dařilo, ovšem poté kormidlo převzali medvědi. Vláda brazilského spolkového státu Sao Paulo zvýšila svůj odhad sklizně kávy v sezóně 2015/16 na 4,13 milionů pytlů, což je o 3,7 % více oproti předchozímu odhadu. Nicméně v porovnání s loňským rokem se jedná o pokles 10 %. S?o Paulo je v rámci Brazílie druhý největší producent kávy Arabica hned po Minas Gerais.

Tabulka: Změna ceny v srpnu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 31.08.

ropa WTI

4,4

49,20 USD za barel

zlato

3,4

1132,5 USD za oz

měď

-1,1

2,34 USD za libru

kukuřice

-1,6

3,75 USD za bušl

pšenice

-2,9

4,85 USD za bušl

káva Robusta

-1,7

1711 USD za tunu

vepřové maso

6,8

68 US centu za libru

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20150909_komodity

Autor: Eva Mahdalová, nezávislý analytik

Autor článku

Eva Mahdalová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE