Prestižní akciový index DAX přivítá nového člena

11.09.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


K 21. září proběhne tradiční úprava složení nejvýznamnějšího evropského akciového indexu, německého DAX 30.

Jde o index vytvořený z akcií největších německých burzovně obchodovaných společností, jako jsou například Bayer, Daimler či Allianz. A právě do této společnosti se nově dostane i Vonovia. Čím se společnost zabývá?

Vonovia je největším soukromým vlastníkem nemovitostí v Německu. Zaměřuje se především na pronájem obytných jednotek, jichž vlastní přes 370 tisíc. Do jejího nemovitostního portfolia dále patří například 1500 komerčních objektů či 50 tisíc garáží a parkovišť. Kromě vlastního pronájmu se firma zabývá i poskytováním správcovských služeb, v rámci kterých se v současnosti stará o 30 tisíc obytných jednotek.

Vývoj hospodaření firmy v uplynulých letech spolu s výhledem:

20150911_cyrrus

Výnosy Vonovia se rok od roku zvyšují, což by dle dat uvedených informační agenturou Bloomberg mělo pokračovat i v následujících letech. V průměru by tak tato položka měla posilovat o téměř 7 % ročně. Ještě citelnější růst je patrný na ziskových položkách a to ať už jde o zisk provozní či čistý.

Za zlepšujícím se hospodařením firmy stojí zejména postupné navyšování nájemného v kombinaci s akvizicemi konkurenčních společností. Nejnovějším akvizičním cílem se stala firma Südewo z června letošního roku, díky které si Vonovia rozšířila svou expozici na jihu Německa. Celkově je však jádro firmy stále tvořeno nemovitostmi v Berlíně a na západě země.

Cena akcií Vonovia posílila od roku 2013, kdy proběhla jejich emise na burzu, o 78 %, přičemž během prvních osmi měsíců letošního roku došlo k růstu o dalších 9 %. Dle analytického konsensu vydaného agenturou Bloomberg přitom není růstovému trendu ještě konec. Hlavním faktorem, jenž dále ovlivní vývoj cen akcií, bude zejména budoucí pohyb cen nemovitostí.

Zdroj: Jiří Šimara, analytik Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE