Hloupé peníze obchodují ráno, chytré večer

29.09.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Wall Street Journal před několika dny zveřejnil článek s titulkem: „Nejhorší akciové obchody jsou ty, které provedeme hned ráno.“ Tento článek mi připomněl počátek devadesátých let a člověka, který měl velký vliv na mou investiční filozofii.

Jde o Dona Hayse. Ten prosazoval tzv. index chytrých peněz (SMI), ke kterému se za chvíli vrátím. Hays byl pro nováčka jako já perfektním učitelem. Byl velmi chytrý a vzdělaný, pracoval i v týmu, který vyvíjel raketu pro NASA.

Haysův přístup k investicím byl velice racionální. Jeho filozofie měla kvantitativní základ, rozhodující roli hrála data. Klíčové byly čtyři oblasti: Trend, psychologie trhu, monetární podmínky a valuace. To vše dávalo smysl zejména ve srovnání s různými intuitivními přístupy, které byly v dobách mého mládí tak populární. Hays úspěšně proplul zpomalením ekonomiky v roce 1994 i problémy let 1997–1998. Zůstal býkem až do počátku roku 2000, kdy začal před vývojem na trhu varovat. Po roce 2000 se mu již tolik nedařilo, ale to už je trochu jiný příběh.

Zmíněný článek ve Wall Street Journal souvisí s SMI , který je sestavován na základě porovnání obchodů provedených s akciemi z indexu DJIA během prvních 30 minut obchodování a během poslední hodiny obchodního dne. Nevím, zda má tento index stále svůj smysl, ale určitě jde o dobrý začátek úvah o chytrých a hloupých penězích. První půlhodina obchodování bývá totiž považována za doménu těch druhých. Během ní mohou rozhodovat hlavně mediální zprávy a to, jak se chovaly zahraniční trhy předchozí den. Jak chytré mohou být obchody, které se odvíjejí od toho, co se stalo během doby, kdy jste spali? Pokud trh roste, obvykle se tyto obchody jen honí za dalšími maximy. Opak platí na klesajícím trhu.

Opačné to může být na konci obchodního dne. Tyto obchody totiž bývají pragmatičtější a ne tak moc emocionální. Často je provádějí zejména institucionální investoři, kteří se neřídí momentální náladou, ale předem stanoveným plánem. Je ovšem možné, že v dnešní době se popsané rozdíly smazávají a ani SMI už nemá velkou relevanci. Na trhu dochází ke strukturálním změnám a lidé nemusí mít takovou tendenci k emotivním obchodům. I tak se ale může vyplatit, když pozorně sledujeme, jak se trh chová poté, co otevřel a těsně předtím, než obchodní den končí.

Autorem je investor Barry Ritholtz

Článek byl převzat se souhlasem portálu Patria Online

PAT_Online_logo_RGB_A_wwwPatria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Patria Online je Vaším průvodcem světem financí.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE